EU-kravet på Sverige: Berätta vad en plastpåse är

Kritik mot på den nya lagen.

Trots högljudd kritik från en rad branschorganisationer röstade riksdagen i början av året igenom den nya skatten på platspåsar i handeln.

LÄS ÄVEN: Kritiserade plaspåseskatten klubbad: "Symbolpolitik som saknar miljönytta"

Annons

Utöver att skatten har kritiserats för att inte göra någon nytta för miljön, har det sedan skatten först presenterades varit oklart vilka påsar som omfattas. Enligt det senaste beskedet kommer de bärkassar som används i handeln att beskattas med tre kronor per påse. De mindre plastpåsar som exempelvis används till frukt och grönsaker i dagligvaruhandeln kommer att få en skatt på 30 öre styck. E-handelsemballage och liknande omfattas inte.

Måste skicka in svar

Nu visar det sig att även EU är kritiskt till lagens utformning. Enligt Expressen, som i sin tur hänvisar till Nyhetsbyrån Siren, innehåller lagen om plastkassar "definitioner av begreppen plast och plastbärkassar som inte överensstämmer med ett EU-direktiv om förpackningar". Det uppges Gwenole Cozigou, tillförordnad generaldirektör för EU-kommissionens avdelning för bland annat den inre marknaden, industri, entreprenörskap, ha skrivit i ett brev till Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Nu måste regeringskansliet formulera ett svar där det tydligt ska framgå vilka eventuella ändringar i lagtexten som gjorts. Med andra ord måste regeringskansliet förtydliga vad en plastpåse är.

Plastpåseskatten börjar gälla den 1 mars i år, men väntas inte tas ut i butikerna förrän den 1 maj.

Annons