EU nålar fast slängförbud – så påverkas e-handlarna

Ebba Busch: "Väldigt mycket har slängts eller bränts".

Nu är det spiken i kistan. EU har sytt ihop ett förbud mot att förstöra kläder och skor som returneras av kunder till e-handlare. På måndagen sa EU:s ministerråds industri- och näringsministrar ja till EU-kommissionens förslag.

Detta ett år efter att kommissionen – som lite fungerar som EU:s regering – la fram ett förslag på hårdare tag mot kläd- och skobranschen, rapporterar SVT. Men små klädbolag ska enligt förslaget undantas helt från lagen, medan mellanstora handlare ska ges en omställningstid på fyra år.

Annons

Alla vet vi hur det är när man lite stressad har beställt kläder online och sedan konstaterar att allt inte passat på ungarna därhemma. Kläderna skickas tillbaka och det vi har sett då är att väldigt mycket av fullt funktionsdugliga kläder har slängts eller bränts. Det är inte hållbart i något perspektiv, säger näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT.

Nästa steg är att EU-parlamentets miljöutskott, den 5 juni, röstar om ministerrådets förslag. Parlamentet vill dock gå ännu längre och även införa ett förbud mot förstörandet av returnerad elektronik.

Annons