Expert kastar in handduken

I det pågående hemelektronikkriget är Expert nästa företag att stupa. Expert tog nyligen över ett annat konkursbos butiker, OnOffs, vilka sedan har stängts ner en efter en. Nu meddelar företaget att de med omedelbar verkan lägger ner den svenska verksamheten.

Expert Sverige AB är alltså bolaget som berörs, med 73 egna butiker. De 63 franschisetagarna som finns i Sverige berörs inte direkt av konkursen. De påverkas dock indirekt av den konkursansökan som Expert nu lämnat in.

I början av året rapporterade vi hur den danska e-handelsexperten Poul Thyregod skulle styra upp Experts e-handel. Vi skrev då:

Annons

"Det är dock en hård bransch och Expert har nyligen fått stänga flera butiker och erkänner att fler stängningar förmodligen kommer. Detta samtidigt som de tog över flera av OnOffs butiker då de gick i konkurs. Frågan är om de är för sent ute eller om en "ny" e-handel kan vända trenden."

Det var uppenbarligen för sent att vända trenden på den svenska marknaden. Magne Solberg, vd för Expert Sverige, säger följande i ett pressmeddelande:

— Vi är många som arbetat hårt för att vända resultatet, men vi har inte lyckats. Det är mycket tråkigt att vi tvingas ta till en så drastisk åtgärd som att ansöka om konkurs. Jag är den första att beklaga att medarbetare, franchisetagare, kunder, leverantörer och andra som nu drabbas.

Företaget ska i flera års tid visat stora förluster vilket ligger till grund för konkursansökan.

Kan detta balansera marknaden?

Vi har under en längre tid rapporterat om den tuffa hemelektronikmarknaden, med mycket låga marginaler. Detta är alltså inte en helt oväntad utveckling. Frågan är om det inte kommer fler konkurser på denna pressade marknad. Där aktörer som Siba tjänar pengar på andra håll än de lågmarginalprodukter som faktiskt säljs.

Expert lämnar nu ett hål i marknaden på runt 2,8 miljarder kronor, vilket är deras omsättning.

Annons

Jonas Arnberg på HUI tror att anledningen till att Expert var nästa offer på denna marknad kan vara deras organisationsmodell med franschisetagare.

— Organisationsformen är problematisk i tider då det händer mycket. Det tar längre tid att fatta beslut än i helägda kedjor där huvudkontoret dikterar villkoren, säger Jonas.

Han säger samtidigt att denna konkurs kanske kan bidra till att marknaden kommer i någon sorts balans. Magne Solberg säger att Experts framtida marknad nu finns i Danmark, Norge och Finland.

— Där kan vi fortfarande tjäna pengar och har en bättre position, säger Solberg.

Experts hemsida och e-handel stängdes direkt efter ansökan för att undvika internetförsäljning. Under onsdagen ska även samtliga butiker hålla tillfälligt stängt. Konkursboet ska dock genomföra en stor utförsäljning inom de närmaste veckorna.

 

Källor: Expert, Corren, HD

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!