Experternas bästa tips: ”De dumma pengarna kommer försvinna”

Content is still king?

Ehandel undersöker just nu hur marknaden ser ut kring digital marknadsföring. E-handlare och byråer har fått tala ut och nu tänkte vi, eller rättare sagt experterna, dela på sin tips på hur man får bästa avkastning just nu. Hur ska du spendera dina pengar i dessa tider för att få maximal effekt?

Vi vände oss helt enkelt till dem vars jobb det är att maximera effekten.

Annons

Utvärdera alla kanaler ordentlig och var tydlig med att separera varumärkets påverkan på olika kanaler. Till exempel mät din ROI på alla kanaler exklusive varumärke och ta även med lönsamhet i kalkylen. Gör även en prognos för ett par år i framtiden för hur ROI/lönsamhet utvecklas per kanal, säger Henrik Vikström från byrån Pixel.

Och detta är ett tema som återkommer. Michael Wahlgren från Pineberry trycker också på att man nu måste ha extra bra koll på vad man håller på med när det kommer till dessa bitar.

För att lyckas med digital marknadsföring är det viktigt att hålla koll på siffrorna, och detta är extra viktigt i sämre tider. Det är först när du vet vad din marknadsföring ger som du kan investera dina pengar med bästa effekt. Stirra dig inte blind på den marknadsföring som genererar mest intäkter utan fokusera istället på det som ger dig mest pengar i vinst, säger han.

Fördelen med att ha stenkoll på siffrorna och kunna gasa inom rätt områden är ju att det just nu öppnas hål i marknaden på flera håll.

I en lågkonjunktur finns det bra möjligheter att öka sin marknadsandel. Nyckeln till att lyckas med detta är att våga fortsätta att satsa på sin marknadsföring och att ha uthållighet att göra det långsiktigt, säger Michael Wahlgren.

“Content & SEO är alltid värda sina pengar”

Johannes Trolin, från byrån WGP, konstaterar att det är svårt att svara i generella termer vad som ger "bäst effekt".

Det måste alltid jämföras mot vad ens förutsättningar, mål, resurser och budget är, säger han och fortsätter:

Med det sagt vill jag hävda att investeringar i långsiktig tillväxt inom Content & SEO alltid är värda sina pengar - om man går in för att göra det ordentligt. Ska man investera i något utöver det så tror jag mycket på att börja så tidigt som möjligt lära sig att integrera AI i sina processer. Börjar du redan nu lära dig om möjligheter och begränsningar i teknologin, och får den att det funka inom existerande team, så får du ett försprång gentemot konkurrenter som är för långsamma att anpassa sig.

Annons

Flera av experterna har tidigare uttryckt stort intresse för nya tekniker som exempelvis ChatGPT.

“Satsa på varumärkeskännedom”

Magnus Äng, från byrån Topvisible, instämmer i det Johannas Trolin började med att påpeka.

Hur man ska satsa på marknadsföring just nu beror på flera faktorer som e-handlarens mål, resurser, lönsamhet och likviditet. Men helt klart finns det en chans att just nu ta marknadsandelar och det kan vara klokt att satsa mer på varumärkeskännedom om man har de resurserna. Med det sagt bör man inte generellt minska på sina försäljningsaktiviteter utan satsa mer på att stärka sitt varumärke där det är möjligt, det kommer ge frukt när marknaden vänder, säger Magnus Äng.

Karl Lindberg från AdRelevance har tidigare talat varmt om att jobba med POAS, vilket handlar om att optimera mot lönsamhet. Något som förstås är extra viktigt just nu.

Följ datan. Arbeta med POAS, Profit on Ad Spend. Ta beslut baserat på er egen verklighet och vad er data visar så att ni säkerställer er affär både på kort och längre sikt, säger han.

Skär bort kanaler

Och att arbeta lönsamt hos Google är något som fler tror kommer bli den nya standarden.

De dumma pengarna i Google Ads kommer minska så du behöver inte längre konkurrera med aktörer som är beredda att gå back på varje försäljning. Åtminstone kommer det brännas kapital på annonsering i mindre utsträckning och då kan den som har ett väloptimerat konto med lönsamhet i varje steg vinna mycket. SEO är också fortfarande öppet mål i många vertikaler där enkla grejer kan ge bra effekt, säger Magnus Bråth från byrån Brath.

Christian Rudolf från byrån Topdog trycker även han på detta med content och SEO, vilket han menar “alltid tillhört de mest lönsamma investeringar du kan göra”. Han lyfter dock även marknadens allt större utbud av kanaler att synas, och höras, i. Vilket kanske inte alltid är bra?

I dag finns det fler kanaler än någonsin. Du kan ju nuförtiden till och med göra ljudreklam i Spotify, vilket gör att jag tror kanalstrategin är rätt fragmenterad där ute. Konsulterna har dessutom skrikit sig hesa över alla nya kanaler du skall finnas i vilket lett till att annonsörerna försöker göra allt, på en gång. Kapa så du bara har en eller två kanaler du jobbar med. Det sänker overheadtid och kostnader. Utöver det minskar komplexitet i er marknadsföring vilket också minskar resursåtgången. Därefter kapar du alla olönsamma grupper/kampanjer och lägger lite mer tid på att förbättra de lönsamma i de två kvarvarande kanalerna, säger Christian Rudolf.

Annons