Facebook tar ytterligare ett steg mot E-handeln

Glöm virtuella varor, nu vill Facebook att du ska börja köpa riktiga presenter på det sociala nätverket. Nu lanserar företaget nämligen Facebook Gifts, en tjänst som låter dig skicka födelsedagspresenter och andra gåvor till dina Facebook-vänner.

Det har varit en tuff tid sedan Facebook börsintroducerades i våras. Aktien har rasat och aktieägarna kräver svar på hur Facebook ska börja generera mer pengar, kanske är det dags nu. Först dök Facebook Offers upp och nu har de även lanserat Facebook Gifts, något som kan liknas vid en konkurrent till svenska Wrapp.

Facebook Gift är en pånyttfödelse av presentappen Karma som Facebook köpte i maj tidigare i år. Även om man kan köpa digitala presentkort ska fokus ligga på fysiska presenter som skickas till mottagaren. Mottagaren ser det sen direkt i sin tidslinje, eller i ett privat meddelande om den som ger bort presenten föredrar det.

Annons

Facebook ska tydligen också ge förslag på presenter som passar mottagaren baserat på deras profil, så är du en av många som inte tycker om att välja ut presenter kan det vara något för dig. Mottagarens adress behöver man inte heller om man skickar en fysiska present. Den anger mottagaren själv när han eller hon ”öppnar” presenten.

Delade meningar om tjänsten

Facebook ska redan ha startat samarbete med flera stora aktörer, omkring 100 butiker för närvarande och lär inte få några problem att skaffa sig fler partners för att göra tjänsten mer attraktiv.

Självklart vill även facebook tjäna en slant och tar procent på försäljningen, de vill dock inte avslöja hur mycket. Men med tanke på hur stor presentkortsmarknaden är i USA så kan det finnas stora pengar att tjäna för Facebook med sina 955 miljoner användare.

Det finns de som säger att den här typen av tjänster har svårt att få fäste. Användarna är på Facebook för att dela med sig av bilder och läsa statusuppdateringar. Inte för att handla eller ge bort presenter.

Däremot tog aktieägarna emot nyheten med öppna armar, Facebook-aktien steg direkt med 6,6 procent till 21.66 dollar. Än så länge är tjänsten bara tillgänglig för ett fåtal i USA men man planerar snart att rulla ut den över hela landet. Det finns än så länge inget datum satt för en internationell lansering men det lär nog komma.

Källor: TechCrunch (1, 2), Business Insider

Annons