Facket: “Historisk vinst” – Amazons svar: “Har redan sagt upp avtalet”

Amazon-arbetarna ger inte upp.

En av USA:s största fackföreningar, International Brotherhood of Teamsters, rapporterade igår om en historisk händelse.

I ett historiskt första steg har Amazon-förare och trafikledare i Palmdale, Kalifornien, gått med i International Brotherhood of Teamsters och nått ett starkt preliminärt avtal som innehåller en mängd förbättringar på arbetsplatsen, skrev facket.

Annons

Nyheten har blivit omskriven av CNBC och Washington Post med flera. Detta då facklig organisering bland Amazon-arbetare i USA är mycket ovanligt. E-handlaren kämpar oftast med näbbar och klor för att det ej ska ske. Och Amazon håller just nu på att fajtas i domstol kring en facklig organisering vid ett lager i Staten Island, där arbetarna röstade ja till att gå med i Amazon Labor Union.

Sen igår så meddelade dock Amazon att e-handlaren redan sagt upp avtalet med bolaget som står bakom de förare som nu organiserat sig via International Brotherhood of Teamsters.

Det här specifika tredjepartsföretaget hade en meritlista av att misslyckas och hade blivit underrättad om sin uppsägning på grund av dålig prestation långt före dagens tillkännagivande, säger en talesperson för Amazon till media.

Amazon ska dock inte ha svarat på exakt när avtalet sagts upp.

Den här situationen handlar mer om ett externt företag som försöker distrahera från sin historia av att inte uppfylla sina skyldigheter, säger Amazon.

Transportbolaget hävdar dock bestämt att man har ett aktivt avtal med Amazon. Facket har även lanserat en speciell Amazon-avdelning och sägs nu rekrytera arbetare över hela landet.

Vi vill ha rättvis lön och säkra jobb, för att kunna ge mat åt våra familjer. Vi vill veta att vi kommer att ta oss hem till våra familjer på natten efter att ha levererat Amazon-paket i den extrema hettan. Vi organiserade oss med Teamsters för att förändra våra arbetsvillkor till det bättre, säger en Amazon-förare i Palmdale.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!