Fakturan dominerar i e-handeln – ”ett väldigt bra betalsätt”

Tydlig trend, visar ny rapport.

Fakturan är den mest populära betalmetoden i svensk e-handel. Det slår Nets fast i sin rapport över 2020. Den är till och med det mest populära alternativet i samtliga åldersgrupper från 18-29 år ända till 65-79 år, men sticker ut lite extra i den senare.

I den yngre åldersgruppen föredrar 30 procent faktura, framför 27 procent som hellre väljer Swish och 23 procent som helst betalar med kort. I den äldsta betalar 42 procent med faktura, 21 procent med kort och bara 12 procent väljer Swish.

Annons

Detta trots den nya lagen från förra året, där faktura tvingas ned i listan bland betalsätten i kassan. Men utvecklingen har också en naturlig förklaring. Nämligen att kategorin resor, där kortbetalningar varit som starkast, gått tillbaka kraftigt under året.

Det här skiftet som sker nu i vad kunderna föredrar föranleds lite grann av att resesektorn varit så svag. Där får man ofta med en försäkring eller något annat på köpet när man betalar med kort, samtidigt som fakturaleverantörer intagit en viss försiktighet med tanke på osäkerheten när det gäller resor, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets, till Ehandel.

Han är dock inte förvånad över fakturans utveckling.

Det är ett väldigt bra betalsätt, särskilt för den som upplever någon typ av osäkerhet i samband med sitt köp.

"Alla har en roll att spela"

De flesta verkar dock inte bara glida igenom e-handelslivet med bara ett betalningsalternativ. Istället verkar konsumenterna använda olika typer av metoder, beroende på vad och var man handlar.

Alla betalsätt har en roll att spela. Det här är en flervalsfråga och vilka betalsätt man använder kan bero på var man handlar. Om det köpet sker på i en webbutik som är lite okänd för dig kanske man vill visa vad de går för först. Sen är man kanske mer van vid andra inköpsställen och väljer en annan betalmetod där.

Tror du att vi får se en liten tillbakagång i fakturans popularitet när resesektorn återhämtar sig?

Då kan vi kanske se en viss tillbakagång, men det är en vanesak också. När man väl börjat betala med faktura kanske man fortsätter. För mig är det viktigaste att se neutralt på betalsätten. Att det är kundernas behov som styr, säger Patrik Müller och fortsätter:

Annons

Där ser vi också att kunderna avbryter köp om inte rätt betalsätt finns i kassan.

"Vill nog väl"

Regeringen har tidigare svarat att det är för tidigt att bedöma effekterna av den nya kassalagen, men så här långt verkar man alltså inte ha lyckats få bukt med mängden fakturaköp.

När det gäller regeringens förändring, och det här är min högst personliga uppfattning, så tror jag att man mer är ute efter att strama upp kreditgivningsmomentet i faktura delen. Att inte vara för frikostig och inte ha för stora volymer avbetalningsköp. Men det är inte riktigt så man reglerar det nu. Lagstiftarna vill nog väl, men förstår inte e-handelsbranschen tillräckligt väl.

Lista: Föredragna betalsätt efter ålder

 • 18-29 år
  Faktura: 30%
  Kort: 23%
  Swish: 27%
 • 30-49 år
  Faktura: 28%
  Kort: 21%
  Swish: 23%
 • 50-64 år
  Faktura: 37%
  Kort: 22%
  Swish: 14%
 • 65-79 år
  Faktura: 42%
  Kort: 21%
  Swish: 12%

Källa: Svensk E-handel 2020 (Nets)

Annons