Larmet: Farliga leksaker hos flera svenska handlare

"Hade allvarliga säkerhetsbrister".

Konsumentverket har kontrollerat leksaker med små barn som målgrupp. I det här fallet gäller det leksaker som säljs i stormarknader och mataffärer som inte har leksaker som sitt huvudfokus och rapporten visar på allvarliga brister.

Kontrollen visar att 4 av 15 leksaker hade allvarliga säkerhetsbrister. Ytterligare 6 saknade rätt märkning och varningsinformation, skriver myndigheten.

Annons

Bland leksakerna där Konsumentverket kräver att handlarna återkallar dem från konsumenterna finns ett mjukisdjur från Åhléns, ett 3-pack leksaksbilar i trä från Clas Ohlson, en gosedjursräv med speldosa från Clas Ohlson och en bitring från Universum shop. Samtliga leksaker kommer från olika varumärken.

Det handlar om att smådelar på leksaken kan lossna. Det innebär en risk att barnet sätter i halsen och kvävs, förklarar Emma Henriksen Kvarth, utredare på Konsumentverket.

Extra anmärkningsvärt var att samtliga leksaker var CE-märkta, vilket innebär att tillverkarna garanterat att de ska uppfylla säkerhetskrav och lagstiftning. Att leksakerna är försedda med rätt märkning och följer de krav som finns ligger på såväl tillverkare som importör och distributör. Däremot är ansvaret mer omfattande för de förstnämnda.

Emma Henriksen Kvarth menar också att aktörer som har ett brett sortiment och fokus på flera produktkategorier kan ha svårare att upprätthålla en tillräckligt hög kunskapsnivå vad gäller krav och regler.

Om kunskapen om säkerhetskraven är lägre, är risken större att de leksaker som säljs inte är säkra för små barn, säger hon.

Annons