FIFA-bossen blir speljättens nya chef i Sverige

Tar över EA Europa.

Electronic Arts har utsett en ny chef för sina spelstudios i Europa. Efter tolv års arbete med EA:s FIFA-franchise flyttas David Rutter till Sverige, för att ta över ansvaret för svenska Dice, Ghost Games och brittiska Criterion Games.  

David har framgångsrikt lett vår FIFA-franchise och våra utvecklingsteam i EA Vancouver och EA Rumänien till fantastiska framgångar, skriver EA i ett uttalande. 

Annons

Rutter var bland annat med och utvecklade det omdiskuterade spelläget “Ultimate Team” i FIFA-spelen, där man sätter ihop sitt eget lag av världsstjärnor som låses upp via slumpmässigt genererade digitala kort, som kan köpas för riktiga pengar. Ultimate Team står i dag för nästan 30 procent av EA:s inkomster, trots att det bannlysts i såväl Belgien som Nederländerna där det anses som gambling. 

FIFA 19, som släpptes förra hösten, nådde imponerande försäljningssiffror på nära åtta miljarder kronor bara i digitala exemplar av spelet och var sett till onlineförsäljningen den mest absolut mest framgångsrika releasen i EA:s fotbollsserie hittills.

Väckt reaktioner

Svenska Dice ligger bakom kända spelserier som Battlefield och Star Wars Battlefront. Det senaste spelet i den sistnämnda serien, Battlefront 2 mötte massiv kritik när man försökte införa ett spelläge liknande Ultimate Team, något man senare drog tillbaka.  

Göteborgsbaserade Ghost Games står för Need for Speed-spelen och Criterion Games är mest kända för Burnout-serien, men har också varit med och utvecklat nämnda Battlefield, Battlefront och Need for Speed.  

Rutters omplacering har väckt stora reaktioner i spelvärlden, men han själv avböjer att kommentera sitt nya uppdrag. 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!