Finska strejken slår mot svenska e-handlare: ”50 procent ned i sälj”

"Påverkar oss väldigt starkt".

Den finska poststrejken tog en minst sagt dramatisk vändning till det värre under måndagen. I stället för att parterna kunde finna en lösning så gick Sjömansunionen och luftfartsunionen IAU ut i sympatistrejk. Alltså kunde inga paket längre skickas med varken färja eller flyg.

Det slog direkt mot handeln och dessutom mitt under Black Friday- och julhandelstider. Flera e-handlare vittnar nu om kännbara konsekvenser av strejken.

Annons

Vi märker ett stort tapp på vår försäljning, enligt prognos ligger vi ca 50 procent ner i sälj mot Finland och antalet frågor till kundtjänst är väldigt högt, så detta är en fråga som påverkar oss väldigt starkt. Posti är dock väldigt duktig på att hålla oss informerade vilket dom ska ha en stor eloge för. Samtidigt är strejker något man får räkna med ibland och det är samma för alla, säger Sanny Lahtinen, landsansvarig för Finland på BGA Videoproduktion, till Ehandel.

Även Coolstuff märker tydligt av händelserna i vårt östra grannland.

Strejken påverkar! Vi såg snabbt en försiktighet och återhållsamhet hos kunderna/besökarna från Finland, som visade sig både i konverteringsgraden och frågorna till kundtjänst. Vi följer såklart utvecklingen noga och justerar våra åtgärder därefter, berättar Johan Norin, marknadschef på Coolstuff.

LÄS ÄVEN: Storstrejk stoppar paketen från Sverige: ”Läget är bekymmersamt”

"Gratis hemleverans under strejken"

Skönhetssajten Skincity har dirigerat om samtliga sina leveranser från Sverige till Finland via Haparanda. De kompenserar även kunderna, för att kunna erbjuda bästa möjliga service utifrån förutsättningarna.

De är sorgligt att strejken fortsätter och vi hoppas att parterna kan hitta en lösning fort. Vi har valt att lösa den tråkiga situationen på bästa sätt för våra kunder som handlar på Skincity. Under strejken erbjuder vi gratis hemleverans med UPS i hela landet. Dessutom har Skincity.fi alltid som leveransalternativ gratis hemleverans i huvudstadsregionen via Budbee, vilket sker fortsättningsvis oavsett strejken. Vi kommunicerar i flera kanaler aktivt till kunderna om att Skincity.fi under strejken levererar gratis direkt hem så att kunden vet att leveranserna är i full gång, säger Merja Paavolainen, landschef i Finland för Skincity.

"Finns en tillfällig lösning"

Även Postnord har dirigerat om leveranserna via Sveriges östligaste ort. Man benämnde läget tidigare i dag som ”bekymmersamt” och hoppas på en lösning så att inte julhandeln blir lidande.

Hanteringen av paket inom Sverige påverkas inte alls. Däremot påverkas paket till Finland, där vi för närvarande inte kan ta emot gods som ska vidare mot Finland. För stora avtalskunder, till exempel större e-handlare, finns en tillfällig lösning för gods som kan gå på pall. Den lösningen innebär i korthet att vi kör via Haparanda in i Finland. En extra avgift tillkommer på de transporterna, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, och fortsätter:

Annons

Vi hoppas givetvis att strejken avblåses så snart som möjligt så att trafiken mellan länderna efter Black Friday inte påverkas.

Annons