Flera nya chanser för Amazon-anställda att organisera sig fackligt

En omröstning görs om och två nya startas.

Amazon-anställda försöker på flera platser i USA att organisera sig fackligt. Men e-handelsjätten är emot facklig organisering, något man inte hymlar med, och gör allt de kan för att så inte ska bli fallet.

Senast var det en omröstning vid ett av företagets distributionscentraler i Alabama i USA, där det slutade med ett nej när alla röster hade räknats.

Annons

LÄS ÄVEN: Det lutar åt omval: “Amazons beteende var avskyvärt”

Denna omröstning ogiltighetsförklarades dock och facket menade att Amazon använt olagliga metoder för att få sin vilja igenom. I början av februari i år så genomfördes en ny omröstning för arbetarna vid distributionscentralen i Alabama. Rösterna från den nya omgången ska räknas ihop den 28 mars.

New York ställer sig i ledet

Nu är det dock även på gång en helt ny omröstning vid ett av e-handlarens lager i New York, på Staten Island. Detta är alltså ett nytt försök bland Amazon-anställda att organisera sig fackligt. Vilket följer en annan omröstning vid ett närliggande lager, också på Staten Island, som pågår 25-30 mars.

Arbetarna vid det andra lagret på Staten Island kan börja lägga sina röster gällande facklig organisering den 25:e april och det ska ske fysiskt på plats. Omröstningen i Alabama genomfördes via post. Rösterna för eller emot en facklig organisering vid det andra lagret på Staten Island kommer att räknas ihop den andra maj.

Det pågår alltså nu tre försök att organisera sig fackligt vid tre av Amazons amerikanska lager. Ett ja vid något av dem skulle, vad vi förstår, bli den första fackliga organiseringen för Amazons lagerarbetare i USA.

Annons