Flera stora e-handlare ligger nere – efter attack

Rusta och Granngården bland de drabbade.

Hostingleverantören Tietoevry drabbades under helgen av en så kallad ransomware-attack mot ett av sina datacenter i Sverige. Det har gjort att flera svenska e-handlares sajter nu ligger nere.
Såväl Rusta som Granngården, Stadium och Filmstaden återfinns bland de drabbade.

Tietoevry har vidtagit omedelbara åtgärder för att utreda och mitigera situationen på ett effektivt sätt. I det här skedet är det inte möjligt att säga hur lång tid arbetet kommer att ta, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Attacken har fått Granngården att hålla både e-handeln och butikerna stängda tills problemet är löst och det är säkert att handla igen.

Våra butiker och e-handel håller stängt 22/1 på grund av tekniska problem, skriver man på sin hemsida.

Rusta å sin sida har valt att hålla varhusen öppna, men e-handeln är helt stängd för köp.

Varuhusen på samtliga marknader har hållits öppna som vanligt men med viss begränsning gällande kassasystemets funktionalitet och möjlighet att ta emot olika betalmedel, skriver kedjan och fortsätter:

Vi arbetar för att få systemen i normal drift så snart som möjligt. Det finns i nuläget ingen prognos för när det kan vara fullt åtgärdat.

Biojätten Filmstaden har i sin tur valt att stänga av funktionen för biljettköp i sin webbutik och hänvisar till Swish-köp på biograferna i stället.

"Kan ta veckor"

En ransomware-attack innebär att hackare tar sig in i system och kommer över data, som man sedan krypterar. Därefter försöker man utpressa företagen att betala en summa pengar, för att de ska få tillbaka det som stulits.

Exakt vad man kommit över och hur lång tid det kan ta att komma till rätta med detta vet ingen i dagsläget.

Annons

I absolut värsta fall kan det ta veckor att åtgärda, säger Anders Nilsson, it-säkerhetsexpert hos Eset Nordics, till TT och fortsätter:

Det som måste ske är att först ta reda på hur angriparna tog sig in, se till att de inte finns kvar i systemen, inte lämnat några bakdörrar, och sedan återställa allting från säkerhetskopior, som förhoppningsvis fortfarande finns kvar, säger Anders Nilsson.

Annons