Flitiga säljare rapporteras till Skatteverket – ny lagen i effekt

Begagnat-försäljning, uthyrning och gig-arbete.

Den första januari i år så infördes ett nytt EU-direktiv som kallas DAC 7. Det behandlar aktörer som Blocket, Tradera och Sellpy med flera. Helt enkelt plattformar där man köper och säljer varor eller tjänster.

De nya reglerna kräver att dessa plattformar rapporterar flitiga säljare till Skatteverket. Där Skatteverket förstås kommer att använda dessa uppgifter till beskattning.

Annons

Vad vi förstår så kommer den första inrapporteringen att ske i januari 2024, gällande försäljningar under 2023. Och SvD skriver nu att kraven skapar oro och förvirring på begagnatmarknaden.

Det är dock inte alla säljare som kommer att få sina försäljningar rapporterade till Skatteverket, utan det finns vissa undantag.

Källa: Skatteverket

Värt att notera är dock att plattformarna måste rapportera alla försäljningar som de får nys om, gällande de säljare som omfattas. Det gäller även om de bara förmedlar ett avtal med ett pris som bekräftas av båda parterna, även om pengarna byter händer utanför plattformen.

Och reglerna gäller inte bara försäljning av fysiska varor utan även uthyrning av olika slag och personliga tjänster som gig-arbete.

Som säljare ska du dock redan rapportera till Skatteverket men nu blir det alltså mer automatik i systemet och myndigheten kommer kunna kontrollera så att professionella säljare inte fuskar.

Annons
Annons