Försäkringsbolaget uppmanar: Välj faktura när du e-handlar

Säkrare än kortbetalning, enligt If.

Sedan drygt ett år tillbaka gäller den så kallade kassalagen för e-handel. Den går ut på att kreditalternativ - som till exempel faktura - inte får listas först eller på annat sätt lyftas fram när det kommer till betalningsalternativ i e-handeln. Anledningen till att lagen införts är att regeringen ser ett behov av att minska skuldsättningen i samhället.

LÄS ÄVEN: Faktura ökar trots utskällda lagen - här är regeringens svar

Annons

Sedan lagen först presenterades har kritikerna lyft fram att just faktura dock har sina fördelar, till exempel när det kommer till säkerhet. Konsumenten behöver helt enkelt inte betala något förrän varan faktiskt har levererats.

Uppmanar till försiktighet

Nu får de som förespråkat faktura i säkerhetssyfte vatten på sin kvarn. Försäkringsbolaget If Skadeförsäkring rekommenderar nämligen just faktura när det kommer till betalningar på nätet.

Var försiktig med hur du lämnar ut ditt personnummer och kreditkortsnummer. Använd inte samma id och lösenord om du är inne på olika webbshoppar och välj hellre fakturabetalning före förskottsbetalning med kreditkort när du handlar på nätet. Tänk också på att virusskydda din dator och undvik att klicka på länkar från okänd avsändare, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If, i ett pressmeddelande.

If sammanställde nyligen bedrägeristatistik från Brå och kunde då konstatera att annonsbedrägerier blir allt vanligare. Informationen är baserad på den anmälda brottsligheten under det första halvåret 2021.

"Tjuvarna mer aktiva på nätet"

Brå konstaterar bland annat att anmälningarna som rör annonsbedrägerier ökade med 53 procent det första halvåret. Annonsbedrägerier går ut på att någon utger sig för att marknadsföra och sälja en viss vara men när betalningen väl har skett får mottagaren en annan vara eller ingen leverans över huvud taget.

If Skadeförsäkring har noterat att antalet bedrägerier har ökat i takt med den tekniska utvecklingen.

Den tekniska utvecklingen har öppnat för nya möjligheter att begå brott. I takt med ökad internetanvändning, till exempel mer e-handel, har tjuvarna blivit mer aktiva på nätet – de har också ställt om till det digitala. Under corona har vi sett en särskilt stor ökning av bedrägerier mot äldre personer.

LÄS ÄVEN: Kassalagen ett år senare: En fjärdedel följde inte lagen

Annons

Annons