Försäljningen av Nets oroar både experter och politiker

Den danska betalleverantören Nets, som bland annat tillhandahåller det populära Dankortet, är på väg att få nya ägare. Bland intressenterna finns amerikanska aktörer. Något som gör att flera danska politiker och experter nu oroar sig för bland annat datasäkerheten.

Betalleverantören Nets är i färd med att säljas och enligt danska medier är det för tillfället två amerikanska köpare som ligger närmast till hands att bli nya ägare. Något som fått flera danska experter inom datasäkerhet att oroa sig.

Inte minst tack vare att amerikanska myndigheter, tack vare lagförslaget Patriot Act som infördes efter terrorattacken 2001, har utökade befogenheter att övervaka och samla in data. Skulle Nets säljas till USA kan nämligen inte danska lagar garantera att känsliga personuppgifter inte lämnas ut.

Annons

– Det finns en potentiell konflikt mellan amerikansk och dansk lagstiftning om de amerikanska myndigheterna enligt Patriot Act kräver att ett amerikanskt företag måste lämna uppgifter som annars skyddas av danska lagar, säger Henrik Udsen, juridikprofessor vid universitetet i Köpenhamn och en av Danmarks ledande experter inom IT-juridik.

Staten kvar som ägare

Men även på politisk nivå finns det en viss oro och flera partier i Folketinget diskuterar nu en lösning. Bland annat har Socialistisk Folkeparti, SF, lagt fram ett förslag som innebär att Danmarks Nationalbank behåller sin ägandedel på cirka 10 procent.

– Jag tror att vi måste se över om vi kan behålla ägandet i statliga händer. Det handlar om att ha inflytande på den elektroniska infrastrukturen genom att ha en ägarandel, säger Lisbeth Bech Poulsen, talesperson för SF.

Hon påpekar dock att det inte behöver vara Nationalbanken som står som aktieägare i Nets. Det viktiga är att staten inte hamnar utanför ägarkretsen.

– Om försäljningen går igenom måste det finnas tydliga krav för att säkerställa att data inte hamnar i andras händer utanför vår lagstiftning. Danska medborgare ska vara fullständig säkra på att deras uppgifter är en del av dansk eller europeisk lagstiftning och inte amerikansk, säger Lisbeth Bech Poulsen.

Samtidigt som det finns en oro kring vems händer danskarnas personuppgifter hamnar i, verkar också många e-handlare oroliga. Främst är det inför att försäljningen kan höja priserna för Dankortet. Det finns dock även de som tror att en försäljning kan ge bättre service för tjänsten.

Det som nu står klart är i alla fall att tjänsten ser ut att komma få en ny ägare inom kort. Vad det faktiskt betyder för det mäktiga Dankortet återstår att se.

Annons

 

Källa: TV2 (1, 2)
Foto: Nets

Annons