Försäljningen rusade med 440 procent – begagnat hett på rean

"Vi kan se en trend".

Intresset för begagnat verkar inte ha sinat under ett annars mer beskedligt Black Week än vanligt. Nu berättar Swappie, som säljer begagnade och renoverade telefoner, att deras försäljning ökade med 440 procent under perioden, jämfört med en vanlig vecka i november.

Det riktas allt mer kritik mot Black Week då nedsatta priser kan bidra till överkonsumtion och onödiga köp. Men för oss är det roligt att se att denna vecka kan bidra till något positivt och faktiskt få konsumenter att bidra till minskad miljöpåverkan, genom att välja renoverad teknik framför nytillverkad, säger Fanny Nyman, marknadschef för Swappie i Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Och enligt en undersökning från Metropol Auktioner, genomförd av PFM-Research, verkar fler blicka mot second hand-marknaden även under resterande delen av julhandeln. I undersökningen, där 1 045 deltog, svarar hälften att de kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp i år.

Vi kan se en trend där vi rör oss bort från en materialistisk era och i stället värdesätter gåvor med ett högre affektionsvärde. Svenskarna har också kommit till insikt att masskonsumtion inte är hållbart för vare sig ekonomi eller miljö på lång sikt, säger Jani Andersson, vd och auktionsexpert på Metropol Auktioner.

Annons