Första e-handlaren att utredas av EU – under nya lagen

Börjar nu samla in bevis.

EU har nu öppnat sin tredje formella utredning av det som numera kallas VLOP, alltså en väldigt stor onlineplattform i EU:s ögon. Efter att man satt luppen på X och Tiktok så vänder man nu ögonen mot e-handlaren och marknadsplatsen Aliexpress, ägd av den kinesiska jätten Alibaba.

Allt sker under den nya lagen Digital Services Act (DSA) som ställer nya krav på stora aktörer, där Aliexpress har erkänt att de har över 100 miljoner aktiva användare inom EU.

Annons

Aliexpress skickade tydligen in en riskbedömningsrapport i augusti 2023, en rapport som tydligen inte verkar tryggat EU-kommissionen i att marknadsplatsen följer lagen.

Och nu har man alltså inlett en officiell utredning för att undersöka om Aliexpress kan ha brutit mot lagen inom områden kopplade till “hantering och begränsning av risker, innehållsmoderering, hantering av klagomål, insyn i reklam- och rekommendationssystem, handlares spårbarhet och datatillgång för forskare”.

Kommissionen kommer att fortsätta att samla in bevis, till exempel genom att skicka ytterligare förfrågningar om information, genomföra intervjuer eller inspektioner, skriver man.

DSA-utredningen har tydligen ingen deadline så det hela kan nog ta en stund. I slutändan kan dock Aliexpress få en saftig bot om de anses ha brutit mot lagen, närmare bestämt uppemot 6 procent av bolagets globala omsättning.

Andra stora e-handlare som också blivit utsedda till VLOP:s och därmed har större krav på sig är Zalando och Amazon.

LÄS ÄVEN: 19 plattformar som EU kommer att jaga – vad betyder det för e-handeln?

Annons