Första negativa tillväxten för E-handeln på 13 år

E-handeln i Storbritannien såg en tillväxtökning på 16 procent under årets första sex månader. Sommarens värmebölja har dock satt sina spår. Mellan juni och juli månad såg näthandeln i landet sin första negativa tillväxt på 13 år.

I USA rapporterar man om den största tillväxtökningen för näthandeln sedan finanskrisen 2008. Under årets andra kvartal ökade e-handeln med 18,4 procent i USA, och det gick inte mycket sämre för Storbritannien under årets första sex månader.

Under perioden januari till juni låg den genomsnittliga tillväxten på 16 procent, klart bättre än den förväntade ökningen på 12 procent.

Annons

Även den mobila handeln fortsatte att växa. Man redogör inte för hur det gått under de första sex månaderna, men under juli månad ökade handeln från mobila enheter med 129 procent jämfört med samma månad 2012.

Värmeböljan drabbade e-handeln

Men när det gäller traditionell e-handel under månaderna juni till juli är det dock inte lika muntert. Tillväxten på nätet stannade på blygsamma 9 procent för juli månad, den svagaste tillväxtökningen sedan januari 2010.

Mellan juni och juli månad var det dock ännu sämre och under den perioden hade näthandeln sin första negativa tillväxt på 13 år, ner 2 procent. En stor orsak är det fina väder som i stort sett hela Europa kunnat njuta av i sommar.

– Det råder ingen tvekan om att den långvariga värmeböljan hade en skadlig effekt på näthandeln. Efter den kallaste våren på över 50 år, är det knappast förvånande att britterna letade sig ut när solen dök upp. Det är dock intressant att det bara är försäljningen från stationära och bärbara datorer som påverkats. Den mobila försäljningstillväxten på 129 procent är lägre än de senaste månaderna men inte signifikant. Vilket tyder på att konsumenterna fortfarande handlat via mobila enheter när de njutit av solen, säger Tina Spooner, CIO på IMRG.

Det finns alltså ännu en anledning till att skaffa en mobilanpassad sida till nästa sommar.
 
Källa: IMRG

Annons