Första programmeraren blir ny vd för e-handelsjätten: “Hedrad”

"Vårt uppdrag förblir oförändrat".

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba meddelar nu ett större ledningsbyte. Företagets vd Daniel Zhang, som tog över efter grundaren Jack Ma 2019, kommer nu att lämna sin position. Han lämnar dock inte koncernen utan kommer att ta över som vd för Alibabas molnverksamhet.

Så vem tar över styret? I Kina är man väldigt noggran med dessa typer av övergångar och företaget har nu publicerat en successionsplan. Joseph Tsai som varit vice ordförande i Alibaba tar nu över ordförandeskapet från Daniel Zhang. Den som får vd-posten är dock Eddie Yongming Wu.

Annons

Jag ser fram emot att arbeta nära Joe och Eddie under de kommande månaderna för att säkerställa en sömlös övergång, säger Daniel Zhang, styrelseordförande och vd för Alibaba Group.

Förändringen träder i kraft den 10 september 2023.

Så vem är Eddie Yongming Wu? Jo, han är faktiskt en av medgrundarna till Alibaba. Han ska enligt uppgifter ha varit den första programmeraren på företaget. Joseph Tsai är för övrigt också del av den grupp vänner som Jack Ma samlade för att starta Alibaba 1999.

Jag är tacksam för förtroendet från Alibaba Groups styrelse och är hedrad över att efterträda Daniel som Alibabas vd, säger Eddie Yongming Wu.

Eddie Yongming Wu är även ordförande för dotterbolagen Taobao och Tmall Group, något han ska fortsätta att vara.

Under de senaste 24 åren har Alibaba konsekvent innoverat genom utveckling och genombrott inifrån, och varje omvandling har katalyserat ny tillväxt. Medan vår nuvarande omvandling innebär en ny företagsorganisation och styrningsstruktur förblir Alibabas uppdrag oförändrat. Vi kommer att fortsätta att möjliggöra för individer och företag att dra nytta av den digitala ekonomin och betjäna våra kunder med ett unikt erbjudande som stöds av innovation och vår ledande teknik, säger Eddie Wu.

Annons