Fortnite-skaparen stämmer Apple och Google – vill sänka ”monopolet”

Epic Games använder populära spelet som slagträ i ny kampanj.

Det har varit många sura miner mot inte minst Apple, där flera företag menar att techjätten använder sin starka ställning på marknaden till att ta ut hutlösa avgifter i App Store.

Nu har Epic Games, som ligger bakom det omåttligt populära spelet Fortnite, bestämt sig för att ändra på den saken. Epic lade nämligen in möjligheten för användarna i mobilversionen av spelet att betala direkt till Epic Games istället för via Googles och Apples betalkanaler. För att uppmuntra användarna lite extra gav man de 20 procent rabatt på kosmetiskt innehåll i spelet om de betalade direkt till Epic.

Annons

Betet var utlagt och såväl Apple som Google högg direkt. De slängde omedelbart ut Fortnite från sina respektive appbutiker.

Epic Games har tagit det tråkiga beslutet att bryta mot App Stores riktlinjer. De lade avsiktligt till en funktion i sin app, som inte har förhandsgranskats eller godkänts av Apple. Vi kommer att göra allt för att lösa detta tillsammans med Epic, säger en talesperson för Apple till The Verge.

"Har trotsat monopolet"

Epic Games svarade blixtsnabbt med att stämma jättarna och hävda att deras monopol med appbutikerna är olagligt. De passade även på att släppa en reklamfilm i form av en parodi på en gammal reklamfilm från Apple och sjösatte den med kampanjen #FreeFortnite.

Epic Games har trotsat App Store-monopolet. Nu blockerar Apple Fortnite från miljarder användare, skriver man på Fortnites Twitterkonto.

Man uppmanar även folk på sin kampanjsida att engagera sig i "kampen mot App Store" i sociala medier.

Epic Games hoppas nu att Fortnites frånvaro ska skapa så pass mycket badwill mot Apple att de tvingas vika ned sig och lätta på sina stenhårda policies i App Store.

Annons