Fraktbolagen avslöjar: Då är deadline för säker leverans före jul

"Avvikelser kan förekomma".

Julen rycker allt närmare och på många e-handelslager är det nu fullt fokus på att få ut alla julklappar i tid. Men om paketen ska hinna fram i tid eller inte beror förstås inte bara på e-handlaren, utan även på fraktaktören i fråga. Därför har Ehandel vänt sig till en rad fraktjättar för att få besked om årets deadline. När måste e-handlaren senast få iväg paketen för att vara säker på att de kommer fram före jul?

Varnar för snöstorm och covid-19

De exakta uppläggen varierar förstås från aktör till aktör, men ganska exakta besked får vi från bland andra Schenker och Airmee.

Annons

Får man iväg grejerna senast den 20/12 så kommer de fram till jul om inget oförutsett inträffar, till exempel en snöstorm, eller att en stor del av vår personal insjuknar i covid-19, skriver Pierre Olsson, kommunikationschef på Schenker AB i bland annat Sverige, i ett mejl till redaktionen.

Airmee tar generellt emot leveransorder till och med 22 december för leverans innan jul, meddelar Julian Lee, vd på Airmee.

Best Transport förklarar att det framgår i e-handlarnas checkouter vilken dag leveransen med Best kommer att ske.

Det betyder att vi levererar på den dag konsumenten önskar. Här vill vi tipsa e-handlarna om att tydligt kommunicera sin cutoff-tid till konsument, det vill säga när köp senast måste genomföras för att få leverans innan jul, säger Hanna Radoncic, marknadsansvarig på Best.

Vi utför fossilfria hemleveranser ända fram till kl 22 den 23 december. För ett antal e-handlare erbjuder vi samma dag-leverans till strax över hälften av Sveriges befolkning, vilket ger e-handlarna möjlighet att fånga in de konsumenter som är sent ute med julklappshandlandet, fortsätter hon.

"Jobbar inte med exakta tidsfrister"

Hos DHL beror deadline på vart paketet ska levereras. Till länder utanför Europa gäller fredagen den 17 december men till länder i Europa är det datumet 21 december man ska komma ihåg.

Uppgifterna avser normala transporttider inom DHL:s serviceområden under normala arbetsdagar och kan inte garanteras. Avvikelser kan förekomma beroende på destination, försändelsens karaktär eller värde, skriver Ann Berglund, marknads- och kommunikationschef på DHL Express.

Ett liknande upplägg får vi ta del av när vi kontaktar Postnord, som har förberett en pdf-fil speciellt för ändamålet. Några intressanta datum att notera är dock att paket som skickas med tjänsten Varubrev Ekonomi måste lämna lagret senast den 20 december och att 21 december är datumet som gäller om man använder sig av Postnords Mypack-tjänster.

Annons

Bring meddelar att de har olika avtal med alla e-handlare, vilket innebär att datumen kan variera.

Vi jobbar inte med några exakta tidsfrister då alla de e-handlare vi samarbetar med har olika förutsättningar. Vår ambition är att alltid leverera så snabbt som möjligt, och en riktlinje vi kommunicerat är att paketen bör finnas på någon av våra terminaler den 21 december för att nå mottagare runt om i landet i tid. Med vissa e-handlare har vi också tagit fram erbjudanden för samma dag-leverans, och dessa kör vi till och med kvällen innan julafton, skriver Matilda Adelborg, presschef för Sverige och Danmark på Bring.

Leverans på julafton

Hos Budbee och Early Bird har man inte satt några exakta deadlines, utan där får vi nöja oss med mer generella besked.

Det är lite svårt att svara på din fråga eftersom leveranstiden bland annat är beroende av ledtiden för plock och pack hos e-handlaren, i vilken stad paketen ankommer till oss och vid vilken tidpunkt på dagen paketen ankommer. Det kan också finnas lokala förutsättningar som ger lite olika utfall, snöovädret i västra Sverige som vi såg nyligen är ett sådant exempel. Överlag är vi nöjda med leveranssäkerheten och levererar inom 0-2 dagar från att vi fått varorna från e-handlaren, skriver Ann Sonne, presskontakt på Budbee.

Vi har normala inlämningstider, vilka kan se lite olika ut beroende på kund vilken av våra terminaler som inlämning sker på. Du skriver också innan jul, men då vi har full verksamhet på självaste julafton så utgår jag från det, skriver Pelle Lönn, vd på MTD.

Han delar ett exempel:

En kund som lämnar in på terminal Stockholm Syd kl 06:00 torsdag morgon har över 90 procent utlevererat innan klockan 07 på fredagen, det vill säga julaftons morgon. Undantaget är Norrbotten och Gotland där det tar en dag till.

Ehandel har även sökt Instabox och UPS.

Annons