Fraktjätten först ut med elektrisk flygplansflotta – flyger redan i år

12 elplan beställda.

DHL Express meddelar att man har beställt 12 stycken helt elektriska fraktplan från tillverkaren Eviation. Planet går under namnet Alice och ska finnas i två utföranden, ett för människor och ett för frakt, och det är alltså helt elektriskt drivet.

DHL ska förstås ha fraktversionen och den ska kunna lyfta ungefär 1200 kilo i upp till 815 kilometer.

Annons

Från dag ett satte vi ett djärvt mål att förvandla flygindustrin och skapa en ny era med elektriska flygplan. Att samarbeta med företag som DHL som är ledande inom hållbar elektrisk godstransport är ett bevis på att den elektriska eran är över oss. Detta tillkännagivande är en viktig milstolpe i vår strävan att förändra framtiden för flyg över hela världen, säger Eviations vd Omer Bar-Yohay i ett pressutskick.

Alice i DHL-skrud

Enligt DHL så är planet perfekt för så kallade “feeder routes” vilket alltså är kortare anslutningsrutter. 30 minuters uppladdning ska ge ungefär en timmes flygtid och laddningen kan ske medan planet lastas i och ur.

Med Alice räckvidd och kapacitet är detta en fantastisk hållbar lösning för vårt globala nätverk. Vår strävan är att göra ett betydande bidrag för att minska vårt koldioxidavtryck, och dessa framsteg inom vår flotta och teknik kommer att nå långt för att uppnå ytterligare reducering av koldioxidutsläpp, säger Travis Cobb, EVP Aviation hos DHL Express.

Den första flygningen med Alice kommer att ske i år.

Annons