Fraktjätten ska starta 50 flyglinjer med hundratals drönare

"Banbrytande utbyggnad av autonoma flygplan".

Tester med drönarleveranser finns det gott om. Men det mer seriösa satsningarna är mycket färre. Vi har dock sett flera seriösa satsningar på att exempelvis snabbt flytta medicinska varor mellan till exempel sjukhus, eller ut till svårtillgängliga områden. Google bedriver även subventionerade drönarleveranser med varor i Australien.

Nu meddelar dock brittiska Royal Mail, Storbritanniens motsvarighet till PostNord, att de planerar 50 stycken drönarflyglinjer. Och man har som mål att införskaffa 500 flygande drönare.

Annons

Royal Mail siktar på att säkra mer än 50 drönarrutter med stöd av upp till 200 drönare under de kommande tre åren. På längre sikt är ambitionen att distribuera en flotta på mer än 500 drönare som servar alla hörn av Storbritannien, skriver logistikföretaget.

Drönarna går under namnet Royal Mail-Windracers och det är företaget Windracers Group som utvecklar farkosterna som ska vara optimerade för brev och paket.

Inte helt oväntat så kommer de första flyglinjerna att etableras mellan fastlandet och öar som Scillyöarna, Shetlandsöarna, Orkneyöarna och Hebriderna.

"I framkant av denna spännande sektor"

Och tydligen har man redan värmt upp lite i det tysta.

Royal Mail har redan genomfört fyra pilottester med drönare under de senaste 18 månaderna, inklusive flygningar på Isle of Mull i Skottland, på Isles of Scilly utanför Cornwalls kust och mellan Kirkwall och North Ronaldsay, på Orkneyöarna.

Royal Mail-Windracers ska ha två motorer och en vingspann på 10 meter. De kan lyfta 100 kilo brev och paket i upp till 100 mil. Drönarna är autonoma men styrs via ett system som tagits fram av Distributed Avionics.

Vi har ägnat de senaste fem åren åt att utveckla de mest kommersiellt gångbara logistikdrönarna, så vi är verkligen glada över att arbeta med Royal Mail om denna ambitiösa och banbrytande utbyggnad av autonoma flygplan. Det placerar Storbritannien i framkant av denna spännande sektor, säger Windracers Groups styrelseordförande, Stephen Wright, i ett pressutskick.

Annons
Annons