Framtidsutsikterna för handeln stiger: “Mer positiva tongångar”

“Chockhöjningar av butikshyror”.

Svensk Handel har återigen tagit tempen på handeln ute i landet. Under juli månad så ska framtidsutsikterna för butiks- och e-handeln ha stigit.

Ökad turism från såväl svenska som utländska turister till följd av en svag krona gör att besöken i landets butiker blir fler. De positiva signaler vi nu får är ytterst välkomna efter det stålbad som handeln förvisso fortfarande genomgår, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Annons

Det finns alltså en tro på högre försäljning under sommarmånaderna. Främst hos de fysiska butikerna vars indikatorvärde ökar med 2,2 enheter.

Butiker runt om i landet har i över ett års tid märkt av ett minskat kundflöde, högre inköpspriser och dessutom chockhöjningar av butikshyror. Vi gläds verkligen åt att vi nu börjar höra något mer positiva tongångar och vi hoppas att dessa består framåt hösten och vintern, för annars riskerar fler butiker att behöva stänga igen, säger Sofia Larsen

E-handlarnas framtidsförväntningar ökade med 0,8 enheter i juli till 86,5, vilket dock är en lägre nivå än i fjol.

Detta är lägre än motsvarande nivå under 2022. 15 procent av e-handlarna i juli tror på en förbättring kommande tre månader medan 51 procent tror på en försämring. Resten ser framför sig ett oförändrat läge, skriver Svensk Handel i Handelsbarometern.

Annons