Från 0-40 miljoner på två år – norsk e-handel gör succé i Sverige

Satsar tungt på influencers.

Efter att ha gjort succé hemma i Norge lanserade den Oslo-baserade e-handlaren Makeup Mekka på den svenska marknaden i augusti 2020. Ett lyckat drag skulle det visa sig. Redan efter två månader kunde man stoltsera med lönsam drift. Och nu, drygt två år senare har omsättningen dragit iväg till 40 miljoner kronor.

En stor del av förklaringen uppges vara satsningen på influencer marketing, vilket man spenderar 20 till 30 procent av marknadsföringsbudgeten på.

Annons

Kontinuerlig användning av influencer marketing ger en top-of-mind-effekt på marknaden och skapar trovärdighet för vårt varumärke. Cure Media har spelat en viktig roll för oss genom att hjälpa oss att identifiera rätt profiler för vårt segment och vi har uppnått goda resultat med de influencersamarbeten vi har gjort tillsammans, säger Thea Hestad Kavli, vd på Makeup Mekka.

Man har bland annat varit snabba på att hoppa på trender i sociala medier, vilket givit god effekt på försäljningen.

En av de viktigaste faktorerna bakom Makeup Mekkas framgång är deras strategi att låta influencer som de jobbar med ha kreativ frihet och testa nya koncept som tilltalar målgruppen. Detta har lett till fantastiska kampanjer, och tack vare att vi snabbt hoppade på en trend kunde en influencer på TikTok generera över 1400 procent i ROI, säger Emma Lundsten, Head of Operation & Client Success på Cure Media.

"Finns mer potential"

Dessutom har man blivit väl emottagna av den mer priskänsliga svenska kunden.

Det som skiljer oss från våra konkurrenter är att vi utvecklar och säljer vårt eget sminkmärke till bra priser. Våra produkter produceras av stora, seriösa och erkända leverantörer, faktiskt på samma fabriker som internationella varumärken. Makeup Mekka har en enkel affärsmodell utan onödiga mellanhänder vilket betyder att våra produkter går direkt från fabriken till vårt lager i Norge. Detta gör att vi kan erbjuda hög kvalitet till en mycket låg kostnad, säger Thea Hestad Kavli.

Med den snabba tillväxten finns det förstås inga andra planer än att fortsätta att satsa på den svenska marknaden. Men också på hemmaplan, såklart.

Det finns fortfarande mer potential att hämta i både Norge och Sverige, och genom att hålla fast vid vår marknadsföringsstrategi och fokusera på att sälja varor är målet att växa ytterligare på dessa två marknader, säger Thea Hestad Kavli.

Annons
Annons