Friluftsbranschen avslöjades med farliga ämnen – ”hög tid att fasa ut”

Friluftskläder, skidvallor och cykelvårdsprodukter under lupp.

76 procent av de undersökta varorna visade sig innehålla någon typ av PFAS-ämne. Så såg facit ut när Kemikalieinspektionen sammanställde sin senaste granskning, där totalt 31 varor och 31 kemiska produkter hade kontrollerats. Bland annat kontrollerades friluftskläder, skidvallor och cykelvårdsprodukter.

Två skidvallor innehöll dessutom för höga halter av PFOA, ett ämne som misstänks vara cancerframkallande.

Annons

PFOA är farligt för miljön och människors hälsa. Vi hittade för höga halter av ämnet i två skidvallor och en halt nära gränsvärdet i en annan. Vi har informerat företagen om resultatet av analyserna och det kan bli aktuellt med åtgärder i vissa fall. Företagen behöver känna till och följa lagstiftningen, säger Maryam Ashja, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

PFAS-ämnen används bland annat eftersom de bidrar till att avvisa fett, smuts och vatten. Globalt har fler än 4700 PFAS-ämnen identifierats, men bara två av dem är förbjudna: PFOS och PFOA.

Kemikalieinspektionen hoppas dock på ett mer omfattande förbud inom kort.

Sverige och en rad andra medlemsländer arbetar för ett brett förbud mot PFAS-ämnen inom EU. Förbudet kan träda i kraft 2025 och det är nu hög tid för företagen att fasa ut dessa ämnen, säger Maryam Ashja.

Annons