Fula grönsaker och missfärgad choklad ska säljas i e-handeln

Så ska svinnet bli en hel produktserie hos Matsmart.

Matsmart breddade affären förra året med det egna varumärket "By Motatos". Nu utökas den med "Saved by Motatos" - ett gäng produkter som gjorts på överblivna råvaror.

Här återfinns bland annat en chokladkaka gjord på den choklad som används för att "rensa" maskinerna mellan användningarna när man gör vit och mörk choklad. Men också pasta gjord på majs och linser, som räddats. Och till det finns naturligtvis pesto gjord på skamfilade grönsaker.

Annons

Vi har försökt tänka smart och vara påhittiga i var vi kunnat hitta möjlighet att rädda fina råvaror från att bli till svinn. Att exempelvis kunna ta till vara på prima choklad som aldrig annars skulle hamna i butik eftersom den blir mixad i färgen. Eller att kunna rädda pasta som inte håller måttet för glutenfritt även om den är fullt ätbar för alla som inte är allergiker, säger Josefin Fridstrand, Nordenchef på Matsmart.

Lanseringen av den nya produktserien görs i samarbete med organisationen The Hunger Project, till vilken delar av intäkterna kommer att skänkas.

En stor del av svinnet uppstår redan i produktion. Därför ville vi skapa en produktserie som kan bidra till en mer hållbar livsmedelskedja, från start till slut. Det här är en naturlig förlängning av vårt arbete mot ett svinnfritt samhälle och vi är glada att även denna gång kunna donera en del av vinsten till att bekämpa världshungern i samarbete med The Hunger Project, säger Josefin Fridstrand.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!