Fyndiq kritiseras – ”Inte ens myndigheterna har ju helt koll”

"Pausar all försäljning".

EU-kommissionen varnar för andningsskydd som säljs på marknadsplatsen Fyndiq. Produkterna ska ha sålts med förfalskade certifikat och intyg att artiklarna har genomgått kontroller som krävs inom EU. Det skriver Aftonbladet.

Det kan få människor att känna sig säkra fastän de inte är det, och kanske omedvetet utsätter sig för risker. Av vad jag kan se i underlaget så skulle jag säga att ingen av dessa produkter får tillhandahållas, säger Eddy Aleite, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Annons

Personlig skyddsutrustning som säljs inom EU ska kontrolleras av ackrediterade organ. Alla produkter ska både CE-märkas samt märkas med ett fyrsiffrigt ID-nummer kopplat till kontrollorganet.

Om ett undantag ska göras, där en CE-märkning ska hoppas över, krävs det ett särskilt tillstånd från Arbetsmiljöverket. Men ingen av de produkter, som Aftonbladet har undersökt, har rätt intyg eller godkännande.

Vi är jätteöppna för att åtgärda det som är fel. Vi tar det här på största allvar. Vi har 800 handlare och många av de här handlarna har sina leverantörer. Många av dem är från Kina. Och nu helt plötsligt så har det blivit en stor efterfrågan på detta. Men det här är ju fortfarande en mycket liten del av vår omsättning, säger Fredrik Norberg, vd på Fyndiq, till Aftonbladet.

Vad som är krav hos oss är att alla måste göra en manuell ansökan och vi granskar alla produkter som ska säljas som munskydd hos oss. Det är en extrem efterfrågan på den här typen av produkter och det gör ju att det finns folk som passar på och som vill tjäna snabba pengar på detta. Man får ju verkligen vara på tårna här nu.

Sedan detta uppmärksammades av tidningen har Fyndiq gjort en del ändringar på sin sajt. Nu är planen att återkalla de produkter som inte är godkända enligt de aktuella kraven.

De som är konstaterade felaktiga måste vi leta upp, och ersätta konsumenterna, säger Fredrik Norberg och fortsätter:

Vi får ju se över vilka produkter som inte är okej och där finns det väldigt få experter, har vi upptäckt. Inte ens myndigheterna har ju helt koll. Men vi kommer att be Arbetsmiljöverket om en guidning för att säkerställa att få bort de produkter som inte är korrekta. Då pausar vi all försäljning av de här produkterna.

Annons
Annons