Fysisk butik vs online – stark samverkan med många synergieffekter, kanalerna stöttar varandra och bygger ett starkt community

E-handel och fysiska butiker skapar starka synergieffekter hos Scandinavian Photo

Idag är Scandinavian Photo en ledande aktör inom foto, video och ljud i Norden. Butikerna som plats för expertrådgivning, produkttester och möten stärker det community som finns online. Kanalernas effektiva samverkan har i kombination med ett tydligare gränssnitt och en smidigare betallösning resulterat i att konverteringsgraden online ökat markant de senaste åren.

Så hjälpte Svea Bank till att skapa en smidigare kundupplevelse

Vi har länge hört om den så kallade “butiksdöden” när kunder väljer att handla online i stället för i fysiska butiker. En del butiker har stängt igen helt och valt att lägga hela affären online, andra använder sina butikslokaler som showroom för att kunna möta sina kunder och låta dem uppleva produkterna. Men för Scandinavian Photo, som säljer teknikprodukter för modernt innehållsskapande, finns det en stark samverkan mellan de fysiska butikerna och e-handeln. 

– Många av våra produkter är sällanköpsvaror där betänketiden och inköpsprocessen tar lite längre tid. Då är ofta både den fysiska handeln och vår hemsida involverade i köpbeslutet. Kunden kanske exempelvis börjar med att göra research online och sen går till en butik för personlig expertrådgivning. En stor fördel med våra butiker är att vi har ett omfattande demoutbud så att du kan testa produkterna innan du köper dem, säger Emelie Olsson, CMO på Scandinavian Photo.

Vissa kunder slutför köpet i butiken hos en säljare som har satt ihop exakt den lösningen kunden behöver. Andra vill fundera lite och lägger sedan beställningen online i stället. 

– Kanalerna stöttar varandra och vi jobbar hela tiden med förbättringar som gör att upplevelsen mellan det digitala och fysiska går samman. Allt från hur vi presenterar en produkt på sajten till hur en skylt i butikerna ser ut och vilken typ av kommunikation vi använder – för att det ska finnas en röd tråd som gör det enkelt för kunden att förstå, säger Emelie Olsson.

Butikernas mervärde

Scandinavian Photos mission är tech for creative people och bland kunderna finns allt från entusiaster till influencers, proffsfotografer, företag och produktionsbolag. Företaget har webbförsäljning av teknikprodukter i Sverige, Norge, Finland och Danmark samt butiker i Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Malmö och Borås.

– Våra butiker är jätteviktiga. Vi håller absolut med om att butikerna måste vara ett förkroppsligande och en fysisk version av varumärket. Men vi tror också mycket på att kunden faktiskt ska kunna få med sig produkter hem om så önskas. I dag sker i princip lika stor del av vår försäljning online som i butik och jag är helt övertygad om att det kommer fortsätta gå mycket försäljning i våra butiker, säger Emelie Olsson.

Det finns ofta ett mervärde för kunder att besöka butiken, menar Emelie Olsson. Kunder som ska köpa ett nytt objektiv till en befintlig kamera kan testa det direkt på sin kamera och i den drygt 1 000 kvadratmeter stora flaggskeppsbutiken på Vasagatan i Stockholm finns en ny ljudavdelning där produkterna kan upplevas ordentligt. 

– Rummet är ljudisolerat så att du kan höra skillnad mellan de olika högtalarna, och den upplevelsen kan du förstås inte få online.

Stark community

En stark vision för butikerna är att de ska fungera som en mötesplats och bidra till att bygga upp företagets community. 

Passion och engagemang är en gemensam nämnare mellan oss och våra kunder. Vi lanserade en online-community för drygt ett år sen. Där kan våra kunder publicera bilder de har tagit, göra inlägg i olika trådar, lämna produktrecensioner och ställa frågor till varandra. Deras engagemang i att tipsa och hjälpa varandra visar hur mycket de brinner för produkterna, säger Emelie Olsson.

För att stärka gemenskapen jobbar Scandinavian Photo också mycket med fysiska events i butikerna där kunderna träffas kring olika teman inom ramen för företagets produkter. I Stockholmsbutiken finns numera också en så kallad lösningsstudio som främst är till för företagskunder där Scandinavian Photos säljare kan demonstrera produkterna. Och i flera av butikerna finns en “work lounge” där vem som helst kan slå sig ner och jobba med tillgång till kaffe och wifi. 

– Många av våra kunder är frilansande kreatörer och då är det perfekt att sitta i den inspirerande miljön med möjlighet att bolla saker med andra. Sen är det förstås behändigt om du plötsligt inser att du kanske behöver en powerbank om du är på resande fot, en ny mikrofon till en poddinspelning eller om det dyker upp en fråga till någon av våra produktexperter.

Smidigare kundresa

Som en del i att utveckla affären och kundresan tog Scandinavian Photo ett grepp om sin betallösning, online och i fysisk butik, för drygt tre år sedan och inledde ett samarbete med Svea Bank. Målet var att göra köpupplevelsen tydlig och smidig, för både privat- och företagskunder. På webbsidan är Sveas checkout integrerad och i de fysiska butikerna slutför kunden köpet i mobilen via en länk till checkouten. 

– Genom samarbetet med Svea har vi lyckats skapa ett mer samlat erbjudande. Med endast en leverantör blir det mer sammanknutet och sömlöst. Betallösningen vi har nu fungerar för alla våra fyra marknader och för både privat- och företagskunder. Det var väldigt viktigt för oss att inte ha olika lösningar för B2B och B2C, och det har Svea hjälpt oss med, säger Emelie Olsson. 

Scandinavian Photo behöver kunna erbjuda alla betalsätt som kunderna har behov av, oavsett om det är delbetalning, leasing, betalning med Swish, Vipps eller MobilePay. Genom lösningen Svea skapat kan de göra det genom en och samma leverantör.

– Det blir både en smidigare och mer enhetlig kundresa. Samtidigt uppstår det andra fördelar, som en effektivare administration internt hos Scandinavian Photo när de slipper ha flera olika leverantörer och hålla reda på, säger Magdalena Caesar, affärsområdeschef betallösningar på Svea Bank. 

Så hjälpte Svea Bank till att skapa en smidigare kundupplevelse