Gammalt hus bakom ny e-handel: ”Använder oss av AI-teknik”

Grävde ned sig i arkiven.

Posters verkar vara hett. Igår rapporterade Desenio om att man var uppe och nosade på miljarden och fler tar nu chansen att hoppa på trenden. Två av dessa är David Lundgren och Karolina Henriksson som nu lanserat By Yesterday, en posterbutik på nätet med en egen twist.

Kunderna får här möjligheten att beställa historiska bilder som motiv att ha hemma på väggarna. Det kan vara allt från den gamla anrika sommarstugan, mammas födelseort eller andra platser. By Yesterday har nämligen hundratusentals arkivbilder från hela Sverige, som kunderna kan ta del av.

Annons

Vi bodde tidigare i Skanstull i Stockholm men började för ett par år sedan hyra ett hus i Småland som fritidshus. Då blev vi väldigt nyfikna på husets historia och jag började leta i arkiv och kyrkböcker. Vi hittade, efter hundratals timmar i arkivbilder, och namn på personer som bott i huset. Dessa bilder ville vi förstora och hänga på väggarna, säger David Lundgren och fortsätter:

Där föddes idén. Vi insåg att det inte fanns en tjänst för hela processen, så vi skapade en helhetslösning, byyesterday.com. En samlad bildbank med historiska bilder, där kunden kan söka efter bilder från exempelvis sin hemort och med några knapptryck designa sitt egna historiska motiv. Vi använder oss av AI-teknik för att förbättra suddiga bilder så att de blir skarpa. Nu har vi flyttat till huset i Småland permanent och driver företaget på heltid härifrån. Jag jobbade tidigare med Marketing Automation på Swedbank och Karolina som utredare på Polisen.

Hur har ni fått tillgång till de här historiska bilderna?

Vi är kopplade via API direkt till de stora digitala arkiven i Sverige, K-samsök och Digitaltmuseum bland annat. Där har vi filtrerat ut alla de bilder där upphovsrätten har slocknat, berättar David Lundgren för Ehandel.

Duon har också fått en fin start på det nya företagandet. Det nystartade bolaget har redan skeppat hundratals order både till privatpersoner, företag och föreningar.

Det har gått bra, vi säljer främst till privatpersoner via hemsidan men även företag har visat intresse och det är något vi utforskar mer framåt. Företagskunder hittills har varit hotell och restaurang, kontorshotell och bostadsrättsföreningar. Då har vi hjälpt dem att hitta historiska bilder i dess närområde och levererat en helhetslösning. Vi har sålt omkring 500 order sedan start, säger David Lundgren.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!