Går i konkurs efter 120 år: ”Det är väldigt tufft psykiskt”

"Känns som ett nederlag".

För 118 år sedan öppnade butiken Eliassons skor i Mora. Sedan 2003 driver Göran Eriksson butiken och under de senaste år har försäljningen sjunkit allt mer. Pandemin har också gjort sitt och nu är konkursen ett faktum. Det rapporterar Market.

Jag har inte varit med om en konkurs tidigare. Jag låg sömnlös de första tre nätterna. Det känns som ett nederlag och det är väldigt tufft psykiskt, säger Göran Eriksson.

Annons

Sedan årsskiftet har omsättningen sjunkit med hela 35 procent, jämfört med samma period i fjol. Göran driver också en butik i Malung i Sälens kommun, och där har försäljningen sjunkit med knappt fyra procent. Han menar därför att pandemin inte tvunget måste vara anledningen till minskad försäljning. Enligt Göran har det främst att göra med dåliga parkeringsmöjligheter.

Under samma period har min butik Malung bara tappat fyra procent, och det utan Dansbandsveckan, säger Göran Eriksson.

Imorgon startar utförsäljningen, men konkursförvaltaren Tomas Wikner hoppas att någon räddar bolaget innan det låser dörrarna för gott.

Butiken har funnits väldigt länge och det är ett inarbetat namn. Det är ett gammalt fint företag och förhoppningsvis finns det en möjlighet att överlåta det till någon, säger Tomas Wikner.

Jag hoppas det blir någon som köper det och att personalen får vara kvar, det vore det allra bästa.

Eliassons skor ingår i koncernen Sofias Skor AB sedan Göran tog över för 17 år sedan. Under 2019 omsatte koncernen 5,2 miljoner kronor och hade ett resultat på 23 000 kronor. Hur stor del av omsättningen butiken i Mora står för är oklart.

Konkursen påverkar fyra anställda i Mora.

Annons
Annons