Går vidare med lagförslaget – ska stoppa bedragare i e-handeln

Vill se id-krav vid fakturaköp.

Regeringen vill stoppa fakturafuskarna och går därför vidare med lagförslaget om krav på identifiering, med till exempel bank-id, vid fakturaköp.

Om man köper varor mot faktura på internet så ska man identifiera sig precis som om man betalar för varan direkt. Vi vet sedan tidigare att när vi höjde kraven på identifikation för vanliga betalningar via exempelvis kortköp så minskade bedrägerierna i motsvarande mån, säger, Max Elger (S), finansmarknadsminister, till SVT.

Annons

Det man vill komma åt är bland annat identitetsstölder vid fakturaköp. Exakt hur många som drabbas varje år vet man inte i dag. Men anmälningarna om id-stöld som kommer in årligen, ska vara mellan 11 000 och 15 000 till antalet enligt ministern.

Förslaget skickades, efter en remissrunda, till lagrådet i torsdags. Om det senare godkänns i riksdagen kommer lagen att träda i kraft vid årsskiftet.

En lag som alltså kan komma att addera ett par klick vid beställningen på nätet - men det är smällar man får ta, enligt finansmarknadsministern.

Det blir lite krångligare, men samtidigt så tar vi bort möjligheten för människor att beställa varor i någon annans namn och därmed sätter vi käppar i hjulet för bedragare, säger Max Elger.

Annons