Geggamojas huvudkontor brann ner – grundarna rökskadades

Huset, som tidigare ägdes av grundarnas morfar, var företagets själ och hjärta.

Det pyr fortfarande i fastigheten i Enebyberg, norr om Stockholm.

Det var i tisdags, den 24 maj, som byggnaden, där Geggamojas historia startade, brann ner till grunden.

Annons

Det var läskigt för vi märkte först inte att det brann. Vi hörde tre smällar, det var tydligen fönsterrutor som sprack i lägenheten som ligger ovanpå vårt kontor. Men det var först när han som bor i lägenheten sprang in och skrek att vi skulle springa ut, som vi förstod att det brann. Alla våra kollegor kom ut ur lokalen snabbt. Vi förstod tidigt att huset inte kommer att kunna räddas, berättar Sara Sidenbladh, grundare.

Geggamoja grundades 2006 och ägs av syskonparet, Sara Sidenblad och hennes syster Anna Rietz. De blev båda två tyvärr rökskadade vid brandtillfället och fick åka till Danderyds sjukhus. Anna Rietz fick ligga kvar över natten.

Vi hade fått ner mycket rök i lungorna. Men vi mår bra nu, det är omtumlande och chockartat det som skett, men vi är ok och det är det viktigaste, säger Sara Sidenbladh.

Förutom att en del av provkollektionen brann upp, så försvann Geggamojas historia i branden.

Geggamoja grundades i huset. Det ägdes från början av vår morfar som sålde fastigheten 2017. Vi flyttade från Enebyberg 2015 men kom tillbaka 2018 och fick möjligheten att hyra lokalen igen av befintlig fastighetsägare, berättar Sara Sidenbladh.

Förutom datorer, pärmar och provplagg brann det upp flera saker av affektionsvärde för systrarna.

Vi kommer på saker varje dag som försvunnit i branden och som är en del av Geggamoja. Kontoret var som vårt andra hem, säger Sara Sidenbladh.

Sara och Anna hann få med sig en del saker ut ur huset men de flesta av de räddade sakerna är rökskadade.

Annons

"Tajmingen är inte den bästa"

Förhoppningen är att kunna öppna ett nytt kontor i Enebyberg eller i Täby efter sommaren.

Vi för en dialog med fastighetsägaren för att se om de kan hjälpa oss. Vi trivs väldigt bra i Enebyberg. Men det är snart midsommar så vi tänker att vi får jobba hemma fram tills i höst.

I morgon ska Geggamoja starta en stor utförsäljning av tidigare kollektioner i sin outletbutik på Öregrundsgatan i Stockholm.

Samma morgon som branden bröt ut, fick vi information om att alla kläderna, som ska ingå i utförsäljningen var på väg från vårt lager i Habo, till butiken. Så tajmingen är inte den bästa, men vi har bestämt oss för att köra som planerat. Tack vare vår fantastiska personal, vänner och familj kommer vi orka att genomföra den och fortsätta framåt som planerat.

Systrarna har sömnadsteknik i släkten, morfar som tidigare stod som ägare till fastigheten som brann ner, har en bakgrund som skräddare och systrarnas mamma är sömmerska.

Geggamoja, fokuserar på ekologiska och hållbara kläder för barn. Företaget började med business-to-consumer-försäljning via egen e-handel, fysisk butik och återförsäljare. Idag samarbetar man med bland andra Åhléns, Stadium, Cdon, och är på väg in på Allegro, Zalando och Amazon.

"Det går jättebra för oss"

2021 omsatte Geggamoja 19 miljoner kronor. Det var en omsättningsökning på 27 procent, 15 miljoner av dem kommer från onlineförsäljning. Men trots det redovisade bolaget ett negativt resultat på grund av planerade investeringar.

Men det går jättebra för oss, det negativa resultatet var planerat. Vi märker inte av att e-handeln sägs backa. Idag säljs 80 procent av våra produkter via vår egna e-handel. Vissa av våra produkter går också bara att köpa online.

Geggamoja satsar på en global tillväxt och 2020 plockade bolaget in kapital för första gången, när private equity-bolaget Klint Ventures gick in.

Har ni gjort någon ytterligare kapitalrunda?

Vi planerar för det under nästa år, säger Sara Sidenbladh.

Fotnot: Orsaken till branden är oklar, en förundersökning om mordbrand har inletts. Detta är enligt reglerna när man inte vet vad som orsakat en brand och när fastigheten har ett visst värde. Inom kort, när branden lagt sig helt, kommer man kunna undersöka fastigheten för att utreda omständigheterna.

Annons