Gekås VD tveksam till vaccinpass i varuhuset: ”En övning minst sagt”

Har kvar lägre maxgräns.

Efter att smittspridningen tagit ny fart infördes under gårdagen nya åtgärder som ska bromsa framfarten av Covid-19.

Som vi berättade i går förväntas handeln åter göra sitt för att hjälpa till. De nygamla reglerna går bland annat ut på att uppmana besökarna att hålla avstånd och att ha separata ingångar och utgångar där det är möjligt.

Annons

LÄS ÄVEN: Nya restriktioner - här är kraven på handeln

Har satt upp fler skyltar

För det halländska jättevaruhuset Gekås har nyinförandet av restriktioner inte lett till någon större huvudvärk.

Den korta versionen är att vi aldrig har gått tillbaka fullt ut till hur det var innan pandemin. Vi släpper fortfarande in färre kunder och har kvar markeringar om att man ska hålla avstånd. Den ena skillnaden nu är att vi har satt upp fler skyltar, säger Gekås vd Patrik Levin.

Under gårdagen kom tre nya skyltar upp i varuhuset. De är placerade vid ett rullband och uppmanar kunderna att hålla avstånd när de använder det.

Under gårdagen infördes även krav på vaccinpass vid inomhusevenemang som samlar fler än hundra personer. Exempelvis omfattas biografer, konserter, idrottsevenemang och öppna föreläsningar, enligt information på regeringens hemsida. Kravet gäller personer som är över 18 år.

Hur varuhus i Gekås storlek förväntas agera är alltså inte helt tydligt, men Patrik Levins tolkning är att det inte är aktuellt att kräva vaccinpass, åtminstone inte i dagsläget.

Jag vet inte om vi kan kräva det, jag tror inte att vi har lagligt stöd för det faktiskt. Och jag vet inte hur vi skulle kunna kontrollera det heller. Det hade ju krävt att man kontrollerade både ID och coronapass, det hade varit en övning minst sagt.

"Utmanande"

Patrik Levin menar att det också finns en viss skillnad mellan att besöka en butik och att befinna sig på till exempel en konsert. På en konsert umgås man under en längre tid och kanske sitter sida vid sida, medan man i en butik rör sig fritt på ett annat sätt.

Annons

Så det är inte helt jämförbart.

Men om ni skulle få möjligheten att införa vaccinpass, då är det alltså ändå inget för er?

Det är svårt att säga, det hade säkert kommit någon smart lösning på det i så fall. Men fram till dess så ser jag det som utmanande att göra vaccinkontroller.

I normala fall kan Gekås släppa in 8 500 besökare samtidigt men för närvarande är maxgränsen satt till 6 000 besökare. Detta för att företaget ska kunna säkerställa att det inte uppstår någon trängsel.

Så det är aldrig fler än det och det är egentligen bara på lördagar, söndagar och kanske någon fredag som vi är i närheten av att nå maxgränsen. En bra dag skulle jag säga att vi kommer upp i totalt 20 000 besökare nu, en mindre bra dag handlar det om någonstans mellan 12 000 och 15 000.

Annons