Gigantiska protester och strejker mot Amazon under Black Friday

Tusentals anställda och aktivister står redo i hela Europa.

Black Friday är i full gång och e-handlare världen över skickar just nu ut paket på löpande band. Idag är en av årets mest hektiska lagerdagar, och om det inte vore nog så pågår det just nu strejker och demonstrationer utanför flera av Amazons distributionscentraler runt om i Europa.

Anställda och aktivister gick tidigare i veckan ut med att man skulle demonstrera mot den amerikanska e-handelsjätten under fredagen. Målsättningen är att störa leveranserna och hindra varor från att nå Amazons paketskåp under Black Friday. Det rapporterar Reuters.

Annons

I Tyskland, som är e-handelsjättens näst största försäljningsmarknad efter USA, planerar anställda vid fem distributionscentraler att strejka i 24 timmar under fredagen. Anledningen till strejken är att de kräver kollektivavtal.

En talesperson för Amazon i Tyskland menar däremot att anställda redan får rättvisa löner, med en ingångslön på över 14 euro, eller 160 kronor, i timmen.

En strejktimme per skift

Även i England väntas stora demonstrationer som en del av en långvarig lönetvist. Bland annat i Coventry där fler än 1 000 anställda vid Amazons lager tidigare i dag inledde sin strejk. Samtidigt kommer fackliga representanter att organisera en demonstration vid det brittiska huvudkontoret i London.

I Italien vill man inte vara sämre. Där har den italienska fackföreningen CGIL kallat till strejk vid lagret i Castel San Giovanni.

Det medan det spanska facket CCOO har uppmanat Amazons lager-anställda att strejka en timme vid varje skift under Cyber Monday. Den sista dagen av e-handlarens tiodagars-rea.

Tejpar över skåp

I Frankrike har globaliseringskritiska nätverket Atta riktat in sig på e-handelsjättens paketskåp som är ett populärt leveranssätt i landet. Nätverket uppmuntrar aktivister att täcka över skåpen med affischer och tejp, så att det varken ska kunna gå att lämna av eller hämta ut paket.

Attac kallar Black Friday för “en hyllning till överproduktion och överkonsumtion”. Förra året lyckades man tejpa över 100 paketskåp och i år är målsättningen att öka den siffran ytterligare.

De massiva strejkerna och protesterna som pågår i ett 30-tal länder, från Black Friday till måndag, är en del av Make Amazon Pay. En global kampanj koordinerad av den internationella fackliga organisationen UNI Global Union.

Annons

Den här handlingens dag växer för varje år eftersom rörelsen att hålla Amazon ansvarig blir allt större och starkare. Arbetare vet att det inte spelar någon roll vilket land du befinner dig i eller vad din jobbtitel är, vi är alla enade i kampen för högre löner, ett slut på orimliga kvoter och en röst på jobbet, säger Christy Hoffman. Generalsekreterare för UNI Global Union.

Annons