Globala entimmesleveranser för e-handlaren: ”Ser ut som ett skämt”

Dålig timing på avslöjandet.

Bara några timmar innan första april så meddelade den kinesiska rakettillverkaren Space Epoch att man ingått ett samarbete med e-handelsjätten Alibaba och marknadsplatsen Taobao. I linje med aprilskämt-stämningen så sades planen var entimmesleveranser till hela världen.

Samarbetet har dock sedan dess bekräftats av Alibaba och tanken bakom är inte alltför högtflygande. Amerikanska SpaceX planerar till exempel också att transportera saker från en plats på jorden till en annan med sin nya raket Starship.

Annons

Space Epoch bygger dock en mindre variant och lastutrymmet anges till 120 kubikmeter med en bärkapacitet upp till 10 ton.

Space Epoch planerar att samarbeta med Taobao, en nationell e-handelsplattform, för att genomföra ett test av en ny modell som använder återanvändbar raketteknik för att leverera expresspaket. Om projektet fortskrider enligt plan så förväntas Taobao express leverera inom en timme globalt efter att man lagt en beställning på marknadsplatsen, skriver företaget på Wechat (översatt).

Det första testet ser ut att att vara planerat från den ena sidan av Kina till den andra. Raketen ska dock inte vara färdigbyggd utan den är fortfarande i teststadiet.

Många storslagna försök ser till en början ut som ett skämt, ska Alibaba ha sagt i ett uttalande.

Annons