Globalt kaos ökar suget efter begagnat – varnar för tomma hyllor

Stigande priser på hemelektronik.

Pandemin har lett till containerbrist och höga fraktpriser. Samtidigt råder en global brist på halvledarkomponenter, som behövs till bland annat hemelektronik. Nu har kombinationen av halvledarbrist och dyr frakt lett till att suget efter begagnade varor har ökat. Det rapporterar Blocket.

Enligt begagnat-sajten har bland annat TV-apparater och telefoner ökat i pris under de senaste månaderna.

Annons

Vi märker ett ökat intresse för de typer av varor som berörs av krisen. Till exempel har medianpriset på TV-apparater och projektorer stigit med 30 procent under september och oktober jämfört med samma period förra året, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket, i ett pressmeddelande.

Rosencrantz varnar för att situationen kan leda till brist på varor senare i höst, något som i så fall kan tänkas påverka julhandeln. Hon råder alla som är ute efter hemelektronik att vara ute i god tid.

Det globala fraktsystemet pressas av både containerbrist och fartygsköer i Asien vilket riskerar att göra det tomt på butikshyllorna inför jul. Om man vet med sig att man vill ge bort till exempel ett tv-spel i julklapp är det därför smart att börja tänka på det redan nu, och att hålla utkik på begagnatmarknaden.

LÄS ÄVEN: Larmet inför stora shoppingfesten: "Kommer bli kris i julhandeln"

Annons