Godissajt marknadsförde snus – myndigheter kräver stopp

"Känner att vi är på rätt sida av alla regler".

Maxgodis är en svensk sajt som säljer godis till den skandinaviska marknaden. De ägs av den svenska koncernen Net Trading Group som sedan i somras även har startat sajten Maxsnus.no, som säljer just snus, till den norska marknanden. Företaget har haft en bra försäljning tack vare den höga trafiken från Maxgodis.se. Snus har blivit allt mer populärt bland norska konsumenter, vilket gör att allt fler aktörer ger sig in på den lukrativa marknaden.

"Norges billigaste snus"

På Maxgodis.se har det tidigare funnits en länk till deras norska systersajt Maxsnus.no, med webbshoppens logga och deras slogan "Norges billigaste snus". Men det fick det norska hälsodepartementet att reagera. Även om Maxgodis.se är en svensk domän, menar det norska hälsodepartementet Helsedirektoratet att företaget riktat sin marknadsföring till just norska kunder. Till skillnad från här i Sverige är det förbjudet att marknadsföra tobak i Norge.

Annons
Annons

Formuleringar som "Norges billigaste snus", skriven på norska, med en länk till den norska domänen och en aktör med norska lager indikerar att norska konsumenter är målgruppen, säger avdelningschefen för Helsedirektoratet Jakob Linhave till den norska nyhetssajten E24.

Vd för e-handeln, Morten Hansson, menar att företaget har stått på rätt sida om lagen.

Vi har gjort ett ordentligt jobb i förväg, och känner att vi är på rätt sida av alla regler, säger han till E24.

Efter klagomål från Helsedirektoratet har reklamen för Maxsnus.no tagits bort från Maxgodis sajt.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!