Google viker sig för EU – gör e-handeln mer transparent

"Har rätt till klar och tydlig information".

Google viker sig för EU-kraven om att göra e-handeln mer transparent. Det är resultatet av en samordnad utredning av flera konsumentmyndigheter i unionen, rapporterar Ecommercenews.

Nu behöver sökjätten göra ett antal förändringar i sina e-handelsprodukter och tjänster. Det ska till exempel bli lättare för konsumenter att hitta information om säljaren på Google Store och Google Play Store.

Annons

Man kommer även att behöva ha mer transparenta priser på Google Hotels och Google Flight. Dessutom begränsas möjligheterna för Google att avbryta en order på grund av ändrade priser i Google Store.

Konsumenter i EU har rätt till klar och tydlig information, så att de kan göra informerade val. Googles åtaganden är ett steg i rätt riktning, säger Didier Reynders, EU:s Commisioner for Justice, i ett uttalande.

Bryter mot EU-lagar

Utredningen har även kommit fram till att Google bryter mot EU-lagar genom användning av geografisk blockering. Alltså att europeiska kunder inte kan köpa vissa varor när de tillfälligt befinner sig i ett annat EU-land.

Vi kräver att Google följer Geo-blockinglagarna, så att konsumenter har samma rättigheter och tillgång till samma innehåll, oavsett var i EU de befinner sig, säger Didier Reynders.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!