Gör dig redo att swisha i hela Europa

Över 350 banker i nytt samarbete.

Denna morgon bjuder på en stor nyhet på fronten betalningar. Den enormt populära betallösningen Swish meddelar nämligen att sju liknande betallösningar i Europa har gått ihop och bildat European Mobile Payment Systems Association (EMPSA). Bland medlemmarna i den nya organisationen hittar vi exempelvis norska VIPPS och danska och finska Mobile Pay.

Tillsammans ska betallösningarna, som alla är mobilbaserade, ha 25 miljoner registrerade användare. Vilket i sin tur bör göra Swish till en av de större i gruppen med över 7 miljoner privatanvändare i Sverige.

Annons

EMPSA kommer att omfatta Belgien (Bancontact Payconing Company), Tyskland och Österrike (Bluecode), Finland och Danmark (MobilePay), Portugal (SIBS/MB WAY), Sverige (Swish), Schweiz (TWINT) och Norge (VIPPS). Fler länder och mobila betalningslösningar förväntas ansluta sig till organisationen under de kommande månaderna, rapporterar Swish i ett pressmeddelande.

Organisationen kommer att utgå ifrån Zürich och ordförande blir Søren Mose, som är styrelsordförande för TWINT, och vice ordförande blir Anna-Lena Wretman som är vd för Swish.

Önskemålet om att göra Swish-betalningar utanför Sverige har länge varit en hög prioritet bland våra sju miljoner användare. Med EMPSA tar vi nu ett viktigt steg mot att göra det möjligt, samtidigt som vi stärker det europeiska samarbetet mellan mobila plånböcker, säger Anna-Lena Wretman.

Målet är förstås att man ska kunna swisha mellan länderna och det har redan skapats en arbetsgrupp som håller på att upprätta ett gemensamt system för interoperabilitet.

Annons