Gränsöverskridande ”swishningar” i hela Norden? – “Ingen hemlighet”

Swish, Vipps och MobilePay = Sant?

De nordiska direktbetalningsjättarna Vipps, MobilePay och Swish verkar närma sig en integration. Norska Vipps meddelar nu att man flyttat över till samma plattform som danska MobilePay, även aktiva i Finland, och därmed är man redo för gränsöverskridande betalningar mellan Norge, Danmark och Finland.

Sverige då?

Annons

Går allt som planerat kan man vippsa mellan Norge, Danmark och Finland innan sommaren och då planerar vi att Sverige följer efter ganska snabbt, säger Rune Garborg, vd för Vipps MobilePay.

Vi kontaktade Rune Garborg för att få veta mer.

Det är ingen hemlighet att vi har önskat att inkludera Swish för att skapa en gemensam nordisk plattform. Det hade varit det enklaste för både människor och företag i hela Norden. Tillsammans skulle vi också bli starkare och mer konkurrenskraftiga mot teknikjättar som Apple, säger han till Ehandel.

Swish verkar vara på gång men då som ett separat system, inte under den nya gemensamma plattformen.

Vi jobbar även med att öppna upp Vipps för att finnas tillgängligt i Sverige, så att alla i Norden kan skicka pengar till varandra. Och självklart betala till hela vårt butiksuniversum.

Över 400 000 företag ska idag erbjuda Vipps eller MobilePay.

Vi är också i god dialog med Swish för möjligheter med interoperabilitet mellan Swish och Vipps MobilePay, säger Rune Garborg, och tillägger:

Vi hoppas kunna lansera i Sverige under året.

Annons

Vi ställde även frågan till Swish hur de kommer att arbeta tillsammans med Vipps MobilePay.

Vi har ett samarbete med dem inom ramen för EMPSA, med ambitionen att möjliggöra för Swish-användare att swisha Vipps Mobilepay-användare och vice versa, säger Charlotta Lindblad, kommunikationschef på Swish.

När systemen kan komma att kopplas ihop är dock ännu oklart. EMPSA står för European Mobile Payment Systems Association och är ett större europeiskt initiativ för att göra dessa typer av betalningslösningar gränsöverskridande. Swish och Vipps MobilePay är två av totalt elva medlemmar.

En sak är i alla fall säker, innan sommaren så ska alla våra nordiska grannar kunna vippsa mellan varandra utan problem.

Annons