Grundaren skänker bort Patagonia: ”Tar det på blodigt allvar”

Friluftsvarumärket vill rädda planeten.

Outdoorvarumärket Patagonias grundare och ägare, Yvon Chouinard, har fått nog av klimathotet.

Nu skänker han bort bolagets röstberättigade aktier till en stiftelse och en ideell rörelse, Patagonia Purpose Trust och Holdfast Collective. Båda är nybildade och ska säkra att bolagets vinster används till att motverka klimatkrisen och säkerställa att djur och natur skyddas.

Annons

Det har gått ett halvt sekel sedan vi påbörjade vårt experiment med en ansvarstagande affär. Om vi ska ha något hopp om en planet som blomstrar även om 50 år, krävs det att vi gör precis allt vi kan med de resurser vi har, skriver Yvon Chouinard i ett uttalande.

Som den företagsledare jag aldrig önskade att vara, gör jag nu min del. Istället för att ta värde från naturen och förvandla det till rikedom, så använder vi Patagonias tillgångar för att skydda källan. Vi gör jorden till vår enda aktieägare. Att rädda vår planet tar jag på blodigt allvar, fortsätter han.

Chouinard-familjen kommer dock inte att lämna Yvons skapelse. De kommer att övervaka Patagonia Purpose Trust och styrelsen. De kommer även att vägleda välgörenhetsarbete via Holdfast Collective.

Bolaget kommer dock även fortsättningsvis att vara ett vinstdrivande företag och skänka en procent av försäljning till gräsrotsaktivister. Ledningen, inklusive vd:n Ryan Gellert, kommer att sitta kvar.

Annons