Gryningsräd hos e-handelsjätten – säljarna protesterar mot fri frakt

Flera hundra e-handlare har anmält företaget.

Konkurrensverket i Japan gjorde idag en räd mot den inhemska e-handelsjätten Rakuten. Företaget meddelade redan i förra veckan att de var under utredning av konkurrensmyndigheter i hemlandet. Utredning kommer efter att hundratals e-handlare på företagets marknadsplats protesterat mot en ny fri frakt-gräns vid order på över 3980 japanska yen, runt 350 kronor.

Säljarna hävdar att Rakuten missbrukar sin monopolistiska ställning och kräver att handlarna sväljer kostnaden för den fria frakten. I dag ska de nära 50 000 säljarna på plattformen få sätta sina egna fraktpriser. Något det kan bli slut på den 18 mars i år, om e-handelsjätten får som man vill.

Annons

Även om företaget anser att åtgärderna överensstämmer med lagar och förordningar, kommer vi att samarbeta fullt ut med utredningen av konkurrensverket, sade företaget i ett tidigare uttalande.

Rakuten har bekräftat att en räd tagit plats på företagets huvudkontor i Tokyo och att man fortsätter att samarbeta med utredningen. Företagets aktie sjönk med tre procent efter nyheten, men har sedan återhämtat sig något.

Enligt Rakuten måste man införa en fri frakt-gräns för att kunna konkurrera med exempelvis Amazon.

Annons