Hajpen kring Mobil E-handel har nått kulmen i en egen utbildning

Alla är vi medvetna om att mobil e-handel hela tiden ökar. Vi har själva rapporterat om m-handelns tillväxt flera gånger. På marknaden för konsulttjänster och andra som vill rida på m-handelsvågen måste vi dock påstå att hajpen är ganska stor. M-handel är inte något magiskt, det är endast ett nytt sätt att nå den befintliga e-handeln.

Vi har rekommenderat e-handlare att inte satsa på några "Appar" utan istället, likt e-butiks lösning, satsa på en universal mobil nätbutik. Helt enkelt samma vanliga nätbutik men nerskalad för mobila klienter.

Annons

Problemen med mobila butiker

Samtidigt ser vi ett problem med dessa nerskalade versioner av nätbutikerna. Problemet är att man alltid offrar något viktigt. Det är otaliga gånger när vi har shoppat via mobilen som vi har återgått till den vanliga nätbutiken för att få den fulla upplevelsen. Detta kan givetvis bero på att de mobila butikerna ännu inte funnit den perfekta mixen av funktioner.

Ett annat problem är att om nu den mobila butiken endast är ett annorlunda fönster in i den vanliga butiken, vad händer då när det kommer andra enheter som t.ex. surfplattor. Ska även dessa ha ett eget fönster till butiken? Hur många fönster ska det finnas? En person som sitter med en surfplatta vill med största sannolikhet inte se den mobila butiken med endast en produkt per “rad”.

Utbildningen Mobil Ehandel

Nu har det, som vi nämnde i rubriken, tillkommit en utbildning i just mobil e-handel. Det är företaget N3P och Malmö Yrkeshögskola som tagit fram utbildningen. Att det kommer en specifik utbildning i just mobil e-handel skulle man kunna se som kulmen i denna m-handels hajp som pågår just nu.

Frågan är vad utbildningen kommer innehålla. Om vi tolkar N3P:s uttalanden verkar Appar ha ett stort fokus. N3P annordnar även andra utbildningar och dessa går ut på att lära sig programmera Appar för iPhone och Android. Inget ont om N3P dock, även om de uppenbarligen rider på m-handelsvågen så tvivlar vi inte på att deras utbildning har substans.

Är vår spåkula sönder?

Har vi fel när vi ser en framtid där alla tjänster inte kräver sin egen applikation på flera olika plattformar? Är det Appar som är lösningen på alla problem? För vi måste medge att en applikation, idag, alltid ger en bättre upplevelse än en universal lösning som fungerar över flera olika plattformar.

Annons

Vad tror ni läsare kommer hända framöver och hur ser er framtida m-handel ut?

Källa (e24)
Källa (press)
Källa (bild)

Annons