Grundaren får sparken – han tar över rodret på nordiska matjätten

"Kommer att vara i goda händer".

Den svenska e-handlaren Mathem och norska Oda har slagits samman i Oda Group, en koncern som därmed sägs vara Nordens ledande dagligvaruhandel på nätet med över 4 miljoner order per år. Mathem kommer dock att fortsätta under eget varumärke.

Nu meddelar Oda att man får en ny vd. Grundaren av Oda, Karl Munthe-Kaas, lämnar nämligen i samband med den norsk-svenska sammanslagningen.

Annons

Jag är stolt över att ha startat Oda och utvecklat företaget från ett upphämtningsställe i Fornebu, genom extrem tillväxt i Norge och internationell expansion, till den punkt där vi nu är på god väg att bli en nordisk marknadsledare, säger Karl Munthe-Kaas.

Helt smärtfritt har han dock inte lämnat. Till norska E24 så berättar han att han tvingats lämna och att det inte är ett eget beslut.

Det är tråkigt, men det är inte min uppgift att bedöma vem som är den bästa ledaren. Jag känner på många sätt att jag har suttit väldigt länge och väldigt mycket längre än vad många grundare kan förvänta sig. Det som framför allt är tråkigt är att jag lämnar kollegor jag älskar, åtminstone i den dagliga verksamheten. Jag skulle aldrig göra det här på eget initiativ, säger Karl Munthe-Kaas till tidningen.

Karl Munthe-Kaas kommer dock att sitta kvar i styrelsen.

Den som tar över rodret är Chris Poad som ska ha en bakgrund från den brittiska matjätten Tesco, där han var e-handelschef, samt flera ledande positioner hos Amazon.

Jag har följt Odas utveckling och är imponerad av hur väl Oda har lyckats. Oda har en världsledande plattform att bygga vidare på, kunder som älskar att få prisvärda matvaror levererade hem till dörren, och ett mycket skickligt team, som har utvecklat världens mest effektiva livsmedelsbutik online. Det här är en fantastisk utgångspunkt, och jag kan inte vänta med att börja jobba och ge ännu fler kunder möjlighet att få prisvärda varor hemkörda till dörren i Norden, säger Chris Poad i en kommentar.

Samtidigt så kliver Jesper Højer, tidigare vd för Lidl International, in som ny styrelseordförande i Oda Group.

Oda är ett fantastiskt företag, och jag är imponerad av vad Karl och teamet har åstadkommit. Jag är övertygad om att Oda kommer att vara i goda händer när Chris Poad, som är en av Europas bästa inom näthandel och dagligvaror, ska leda Oda Group framåt, säger Jesper Højer.

Annons

Och redan nu sägs koncernen vara på god väg mot lönsamhet, efter några tuffa år.

Oda är nu lönsamt i Norge och är på god väg att bli lönsamt i Sverige efter en lyckad sammanslagning med Mathem, skriver koncernen.

Annons