Han gick från hobbyviking till E-handelskung

Det finns många i vårt avlånga land som startat e-handel som en hobby eller sidoverksamhet. Stefan Sjöberg vars stora intresse är vikingatiden är en av dem. Han började i liten skala och tillverkade på egen hand vikingasmycken. Idag är Stefans hobby hans jobb.

Stefan Sjöberg från Mariestad har sedan unga år haft ett starkt intresse för vikingatiden. Och tur för honom är det något han idag kan leva på. Det hela tog sin början när Stefan, som idag är 43 år, fick prova på att gjuta en torshammare i slutet av 80-talet.

– Det gav mig en kick och det blev extra spännande att också fantisera om vikingatiden, säger Stefan i en intervju med tidningen Jobb & Affärer.

Annons

Till en början reste han runt som marknadsknalle och sålde vad han tillverkat, inte helt olika hur vikingarna skötte sina affärer när det begav sig. Han hade också en liten butik i Mariestad. 1996 kom en av hans kompisar med förslaget att börja sälja på nätet. Något Stefan först inte tyckte kändes så vikingaaktigt.

– Men jag provade och det var ju jättebra. Vi satte upp en webbplats för mitt företag, Bifrost silversmide, och la upp bilder på produkter. Affärerna sköttes via e-post och postförskott.

Ändrade taktik

Näbutiken fungerade först som ett komplement till knalleresorna och den fysiska butiken. Och även om e-handeln gjorde att han kunde sälja till kunder utomlands utgjorde den fortfarande en liten del av försäljningen.

Annat är det idag. Allt eftersom tekniken förbättrades blev även efterfrågan högre. Samtidigt dök det upp andra aktörer som sålde billiga maskintillverkade smycken gjorda i utlandet. Något som gjorde att även Stefan fick lägga om sin taktik.

2005 startade han nätbutiken Viking.se och istället för att smida allt på egen hand började han använda sig av leverantörer som skötte den biten. Bland annat från Indien, Nepal och Tjeckien.

80 procent av försäljningen

Idag har Stefan allt från textilier och böcker till hjälmar och husgeråd i butiken. Och även om han ibland tycker att det är tråkigt att han har mindre till hantverket kan han idag leva på sin hobby. Den lilla butiken har idag växt till 300 kvadratmeter och fungerar även som lager till nätbutiken som nu utgör 80 procent av företagets försäljning.

Och till skillnad från de flesta andra e-handlare har Stefan sin julhandel under juli månad.

– Vår julvecka är sista veckan i juli före medeltidsveckan på Gotland. Då ska alla ha allt samtidigt, säger Stefan Sjöberg.

Annons

Källa: Jobb & Affärer

Annons