Han ska fylla svensk e-handel med självgående lagerrobotar

Tusentals robotar ska rullas ut inom de närmaste åren.

Entreprenören Eric Moschos är vd för företaget Robots 4 Sushi och som namnet antyder handlar det om serveringsrobotar för restauranger. Robotarna kan dock användas till flera olika saker och under verksamheten Webot erbjuds nu en rad olika robotar anpassade för olika typer av funktioner, däribland e-handel.

Våra leveransrobotar är perfekta inom e-handel, för att till exempel skicka varor mellan olika delar av ett lager eller logistikcenter. De kan också användas på kontor för att visa och distribuera prover eller annat som önskas skickas mellan två eller fler punkter, säger Eric Moschos.

Annons

Inom e-handeln så är tanken med robotarna att avlasta lagerarbetarna.

Robotarna är otroligt effektiva och fungerar dygnet runt och kan lasta upp till 60 kilo. De avlastar personal och effektiviserar verksamheten på ett enkelt och positivt sätt, säger Eric Moschos.

Enligt Eric Moschos så planerar han att ha “ett par tusen” robotar på den svenska marknaden inom fem år.

I den fart som svensk e-handel ökar så lär det kanske bli ännu fler, säger han.

Hur ser ni på större robotlagerlösningar?

Våra robotar fungerar bra under hela robotiseringsprocessen, från mindre lager till fullrobotiserat logistikcenter.

Enligt Eric så passar robottyperna med namn HolaBot, PuduBot och BellaBot för e-handel samt lager och logistik. Även om vissa är riktade mot servering så kan de alltså anpassas till olika typer av verksamheter.

Hur ska man bäst integrera dem på ett lager? Har ni några exempel på hur de kan användas?

Annons

Varje kund väljer efter sina behov. Vi hjälper våra kunder att integrera robotarna och skräddarsyr helt efter kundens behov. Robotarna används bland annat på ett stort nätapotek som använder robotarna från plockhylla till paketering - väldigt effektivt och de slipper en massa spring, säger Eric Moschos.

Hur laddas robotarna upp?

Laddning sker via kabel eller via en trådlös dockningsstation. Den trådlösa dockningsstation är väldigt populär på grund av att roboten kan ladda sig själv vid behov. Batterikapaciteten är cirka 18 timmar.

Utöver ett stort nätapotek så ska robotarna även användas hos e-handlare inom mode och hemelektronik. Eric Moschos plan är nu att rulla ut hundratals av dessa typer av robotar på svenska e-handelslager.

Annons