Han ville snabba upp Systembolagets leveranser – dömdes i tingsrätten

Entreprenörens leveransapp var olaglig.

Snabba hemleveranser blev trendigt under pandemin, när e-handeln boomade. Även Systembolaget har sedan flera år tillbaka en e-handel. Men det har inte blivit någon succé. Upplägget upplevs som krångligt och det tar för lång tid att få hem sin alkohol, enligt många kunder.

Men den amerikanske entreprenören Jeffrey Pruitt ville ändra på det, rapporterar Dagens Juridik. Han lanserade tidigare i år appen Skål, för snabba hemleveranser från Systembolaget.

Annons

Men bara efter en vecka hörde Systembolagets advokater av sig till honom. De konstaterade att appen bröt mot den svenska alkohollagen, och krävde att Jeffrey Pruitt skulle stoppa tjänsten omedelbart.

Hemliga inspelningar

Men han vägrade. Nu har han dömts i tingsrätten till 50 dagsböter för olovligt anskaffande av alkohol. Ärendet avgjordes slutligen när han nyligen nekades prövningstillstånd i hovrätten. I bevisningen fanns det bland annat hemliga inspelningar av honom, som Systembolaget hade genomfört.

Själv hävdar mannen att han har varit i kontakt med Systembolaget flera gånger och att det i dessa dialoger aldrig framgått att han har gjort något olagligt.

I en intervju med DN i april i år sa Jeffrey Pruit att avsikten aldrig var att utmana alkoholmonopolet, utan att lansera en ny techtjänst.

Annons