Handlarens kris – stödet når inte fram i tid: ”Så många tragedier”

"De spelar med folks liv".

Svensk Handel larmade under förra veckan om hur regeringens stödåtgärder riskerar att inte nå fram i tid. Det i sin tur äventyrar flera handlares överlevnad. En av de som just nu kämpar mot klockan är Torun Mork Westerlund, som äger och driver butiken Xolance i Gamla Stan i Stockholm.

Först blev man så glad när de lanserade stödpaketet, det kändes som om man bara dansade. Men sen när man skulle ansöka så gick det inte och när vi fick veta att det skulle komma först i juli, då drogs mattan bort helt och hållet, berättar hon för Ehandel.

Annons

Torun har, tillsammans med andra handlare i anrika Gamla Stan, demonstrerat för att få stödet utbetalat redan nu och en ytterligare demonstration är att vänta.

Det känns som att de vill att så många som möjligt ska gå i konkurs så att de kan betala ut så lite pengar som möjligt.

Många mindre företagare sitter i samma båt. Enligt Svensk Handel riskerar över 6000 handlare att tvingas lägga ned verksamheten för gott. Och många mår mycket dåligt och oroar sig över framtiden.

Man vet inte vad man ska göra längre. Går man till butiken blir man deprimerad för att man inte får några kunder och sitter man hemma får man dåligt samvete för att man inte är i butiken, vittnar Torun om sin situation.

Vad vill du se för konkreta åtgärder?

För det första att man uppmanar folk att gå och handla i Gamla Stan. Det är Nordens dragmagnet för turism. Utan Gamla Stan får inte de andra nordiska länderna samma andel turism. Den vanliga turisten som ska iväg och titta på flera länder han ska till Gamla Stan och får vi turismen så får Norden den också. Det är därför det är så viktigt.

Vore det inte fel att uppmana folk att gå ut och handla när det kan finnas säkerhetsrisker?

Gamla Stan är väldigt stort och har många små restauranger, så man kan sprida ut sig bra. Utbudet är enormt, det är ingenting som inte finns. Vi kan också vidta alla säkerhetsåtgärder med max antal besökare i butiken samtidigt, sprita och städa. Men att hålla Gamla Stan som en spökstad, det går inte.

Annons

Toruns räddning blev att ringa Skatteverket och få hjälp att "ta tillbaka momsen". Den lösningen gör att hon håller sig flytande för stunden. Men det innebär också att man skjuter upp smällen till senare när den väl ska betalas in.

Jag har pengar till en hyra till, sedan är de slut. Jag har fyra till fem räkningar som ligger obetalda och ingen är på mig om dem. Det är snälla leverantörer, helt enkelt. Och vore det inte för Skattemyndigheten så skulle allt vara borta nu. Men sen ska man också betala tillbaka dem och då kan man också gå i konkurs.

"Kan inte ta tre månader"

Hon är mycket upprörd över väntetiden för stödåtgärderna och menar att de är orimligt långa. Särskilt när många mindre företagare är helt beroende av den egna verksamheten och riskerar att förlora både butiken och i förlängningen även sin egen bostad när skulderna hopar sig.

Man kan inte säga till mig att det ska ta tre månader. Så lång tid tar det inte i en kris. De spelar med folks liv. Inte bara i Gamla Stan. Det gäller alla näringsidkare.

Torun upplever även att situationen har skapat slitningar handlare sinsimellan beroende på hur olika man tacklar den uppkomna krisen.

Det har blivit ett "vi som är här och ni som inte är här"-klimat. Det är så mycket som har försvunnit, kamratskapen också. Det är så många tragedier i det här, säger hon.

"De har inte vågat"

Slutligen ställer hon sig även frågande till hur många som faktiskt känner till stödåtgärderna, eller hur de kan använda dem. Vissa känner även att de inte har möjlighet att ta del av dem, trots att de drabbats hårt av pandemins effekter.

Vi märkte det tidigt, redan i januari när de kinesiska turisterna uteblev. Men när jag pratar med andra handlare här om stödpaketet så vet det inte vad de är, eller så har de inte vågat söka för att de tycker att de ändå har varit i butiken och jobbat, fast de inte haft några kunder, avslutar Torun Mork Westerlund.

Annons