Här är årets mest anmälda e-handlare

Återkommande syndare i fokus.

Flera e-handlare är med i topp på Råd & Röns skamlista, som lyfter fram de företag som blivit anmälda flest gånger till Konsumentverket under året. Det är med andra ord listan som man absolut inte vill hamna på.

Den mest anmälda e-handelsaktören är Viagogo, som är tvåa på listan totalt. De är en plattform för andrahandsbiljetter till olika evenemang och är med på listan för andra året i rad. Klagomålen har främst handlat om höga priser, tillkommande avgifter och att det har varit svårt att komma i kontakt med bolaget.

Annons

Viagogo själva uppger i ett svar till Råd & Rön att de är bekymrade över att vara på listan och att de för en dialog med Konsumentverket, för att komma till rätta med den kritik som finns.

Blev ofrivilliga medlemmar

Med på listan finns även Bilablau som säljer allt mellan dagligvaror och parfym till kläder och klockor. Här har anmälningarna främst kommit från kunder som beställt varor och utan vetskap även blivit medlemmar i företagets medlemsklubb – ett löpande medlemskap som kostar 129 kronor i månaden. De försvarar sig med att de tycker att de är mycket tydliga med att de tjänar pengar på medlemsavgifterna och inte produkterna. Konsumentverket menar också att företaget rättat sig.

Andra e-handelsbolag på listan är Aliaz Cooperation/Online Shopping 59, som säljer skönhetsprodukter, Vitality Club som säljer kostillskott och närmast blivit en institution på Skamlistan, samt möbelföretaget Trademax.

Klarna trea

Även betalbolagsjätten Klarna är högt upp på listan, på tredje plats totalt. Där har kritiken gällt betalningsalternativet ”konto” som kunderna uppfattade som direktbetalning från egna kontot. Men i stället har det handlat om en kontokredit hos Klarna. Företaget har bytt namn på betalningsalternativet till ”delbetalningskonto” och Konsumentverket har därmed avslutat sitt ärende.

Företagen med flest anmälningar 2019:
1. Mobile Group/Telefonihuset
2. Viagogo
3. Klarna
4. Bilablau
5. Göta Energi
6. Aliaz Cooperation/Online Shopping 59
7. Vitality Club
8. Trademax
9. Assistansbolaget
Källa: Råd & Rön

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!